Vyrobte si vlastní účinné hnojivo na rajčata smícháním kvasnic, vody a cukru

Vyrobte si vlastní účinné hnojivo na rajčata smícháním kvasnic, vody a cukru Foto: iva / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Rajčata potřebují dobrou výživu ve formě minerálních a organických hnojiv, aby prospívala. Když jim dopřejete droždí a cukr, budou vám každé léto spokojeně plodit až do podzimu. Kvasnice jsou pro rostliny a půdu mimořádně užitečné, měli byste však nejdřív zjistit, jak je správně používat.

Vyzkoušejte 5 receptů na přípravu organického hnojiva

Použití kvasnic jakožto hnojiva prospěje vašim rajčatům hned několika způsoby. Zlepší složení půdy, zvýší odolnost sazenic vůči nepříznivým klimatickým podmínkám a celkově posílí imunitu rostlin, navíc jsou šetrné k životnímu prostředí.

Také receptů na přípravu hnojiva z droždí a cukru existuje více a všechny jsou jednoduché a účinné. Můžete si např. připravit kbelík s 5 l teplé vody a přidat do něj 1 kg čerstvého droždí. Těsně před hnojením nařeďte hnojivo s vodou v poměru 1:10.

V případě druhého receptu vezměte 5 l teplé vody a přidejte 1 lžíci cukru a 5 g suchého droždí. Směs odložte na 2 až 3 hodiny. Před hnojením rajčat zřeďte výsledné hnojivo s vodou v poměru 1:5.

Na přípravu podle třetího receptu budete potřebovat 3 l teplé vody, 100 g droždí a 100 g krupicového cukru. Dobře vše promíchejte, zakryjte kbelík či nádobu s hnojivem a nechte týden v teplé místnosti. Před použitím opět nařeďte – vlijte 1 šálek tohoto hnojiva do kbelíku s teplou vodou.

Žena přidává do konve hnojivo na rajčata.
Žena přidává do konve hnojivo na rajčata. | Zdroj: Arturs Budkevics / Shutterstock

Následuje čtvrtá varianta, která vašim rostlinám pomůže zdravě a silně růst. Nalijte do kbelíku teplou vodu, přidejte 100 g čerstvého droždí a dobře promíchejte. Používejte hnojivo jednou za sedm dní (1 l zálivky na keř). Vaše rajčata se vám bohatě odmění.

Konečně pátou hojně využívanou možností je 100 g droždí v kombinaci s cukrem (půl lžičky) a 2,5 l čisté horké vody. Zase je zapotřebí směs dobře promíchat, zakrýt utěrkou a ponechat na teplém místě za pravidelného protřepávání. Než ji aplikujete na záhony, zalijte je pouze samotnou vodou. Pak teprve přidejte šálek směsi a použijte nejlépe přímo u kořenů.

Kdy a jak hnojit rajčata kvasnicovým hnojivem

Všechny odrůdy rajčat budou mít z domácího hnojiva z kvasnic a cukru prospěch. Jde koneckonců o ekologickou formu postřiku bez škodlivých chemikálií, která dopomáhá ke zdravému vývoji plodů, navíc eliminuje výskyt plevele, chorob a škůdců. Hnojivo můžete použít pro rostliny pěstované přímo v zahradní půdě i v kontejnerech / nádobách. Aby fungovalo správně, musíte si uvědomit jednu věc – dno by mělo být teplé, protože droždí potřebuje teplo k aktivaci.

Radujte se z krásných rajčat.
Radujte se z krásných rajčat. | Zdroj: Branimir Todorovic / Shutterstock

Sazenice přihnojujte kvasnicovým hnojivem za použití malé konve. Zalévejte kořeny, pouze u mladých sazenic můžete použít hnojivo na listy. Směs se vstřebá a pronikne hluboko do struktury listu. Tato metoda je naprosto bezpečná vzhledem k tomu, že droždí listy nespálí.

Kvasnicové hnojivo podporuje zakořeňování, takže první aplikace by měla proběhnout, když jsou rostliny ještě malé sazeničky. Když potom kvetou, je třeba ji zopakovat. Třetí aplikace by měla nastat, jakmile se objeví plody. Během vegetačního období se nedoporučuje používat směs více než třikrát. Hnojivo z kvasnic je vhodné nejen pro rajčata, ale např. i pro okurky a jahody.