Přírodní hnojiva na rajčata – vyzkoušejte Epsomskou sůl

Přírodní hnojiva na rajčata – vyzkoušejte Epsomskou sůl Foto: Taratun Maryna / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Pěstování rajčat není žádná velká věda, jedná se však o plodiny, jejichž výnos výrazně závisí na množství živin, jež jsou v půdě, ve které rostou. Také proto je potřeba rajčata velmi často hnojit, a to různými hnojivy.

Je-li zahradničení vašim koníčkem a upřednostňujete plodiny před okrasnými rostlinami, jistě se na vašem políčku nebo ve skleníky vyskytují také rajčata. Tyto teplomilné rostliny vyžadují hodně vláhy a často je napadají škůdci, proto péče o ně vyžaduje velmi diverzifikovaný přístup řešící jednotlivé problémy komplexně. Zásadní je tak nejen místo pro jejich vysázení, přístup slunečních paprsků nebo kohabitace s dalšími rostlinami, ale také způsob, jakým jsou jim dodávány živiny. Ať už se rozhodnete jít jakoukoliv cestou, vždy je nutné všechny užívané prostředky vyvážit, aby byl výsledek vaší péče co nejlepší.

Prostředky péče o rajčata

O rajčata lze pečovat prostřednictvím chemických prostředků, které velmi dobře brání škůdcům a podporují růst, nemusí však být vždy zdraví prospěšné. Výborných výsledků je navíc možné dosáhnout také přírodní cestou – ať už se jedná o pěstování v kombinaci s plodinami, které odpuzují právě škůdce nebo naopak vážou v půdě potřebné živiny či lákají opylující hmyz, nebo naopak predátory živící se škůdci, jež rajčatům škodí. Vedle synergické kombinace spolupěstovaných rostlin je možné podpořit zdraví a růst rajských jablíček také pomocí přírodních hnojiv. Jedním z nich je i Epsomská sůl.

Co je Epsomská sůl

Jako Epsomská sůl je označována sloučenina s chemickým názvem síran hořečnatý, která se ovšem získává z mořské vody nebo se těží v krystalickém stavu. Jedná se ovšem o přírodní látku, jež je bohatá na hořčík výrazně prospěšný pro pěstování rajčat. Epsomská sůl se využívá jako hnojivo působící pozitivně nejen na kvalitu a výtěžnost rajčat, ale také na celkový vzhled a zdraví rostlin. Ke hnojení se využívá silně zředěný roztok (jen jedna lžíce na přibližně 10 litrů vody, které musí mít vyšší teplotu, aby se látka dostatečně rozpustila).

Výhody používání Epsomské soli

Epsomská sůl se skládá ze dvou základních složek, které mají blahodárný vliv na rostliny obecně. Hořčík je živina, kterou rostlinky potřebují v prvních fázích růstu a vývoje základních částí a následně pak při formování a dozrávání plodů, jelikož podporuje fotosyntézu, posiluje buněčné stěny a také metabolizování fosforu a dusíku. Síra rovněž působí na produkci chlorofylu a ve spolupráci s hořčíkem se podílí na procesech výživy rostlin. V tomto pojetí tak Epsomská sůl v podstatě podporuje rostlinu ve všech jejích stádiích od semínka až po plození a posiluje její strukturu. Hlavní výhody užívání tohoto hnojiva, kterým se zpravidla vylepšuje půda před osázením a následně se jím ve formě roztoku přihnojuje, jsou následující.

Rostliny potřebují dostatečné množství živin
Rostliny potřebují dostatečné množství živin | Zdroj: fotohunter/ Shutterstock

Omezení žloutnutí listů

Žloutnutí listů u rajčat bývá způsobeno nedostatkem hořčíku v půdě. Pokud tedy pozorujete nejen vysušování, ale i úbytek chlorofylu v listoví, je na čase rajčatům dopřát více hořčíku, co můžete dosáhnout právě prostřednictvím Epsomské soli. V tomto případě je možné roztok aplikovat přímo postřikem listů.

Zvýraznění rajčatové chutí

Jelikož se oba hlavní prvky obsažené v Epsomské soli podílejí na zlepšování vstřebávání živin z půdy, ovlivňují také chuť rajčat, která je díky nim bohatší a plnější. Kromě toho jsou velmi důležité při produkci chlorofylu a fotosyntéze, takže podporují schopnost rostliny produkovat velké a hutné plody.

Zlepšení využití živin v půdě

Pokud rostlinky zasadíte do půdy chudší na živiny, přihnojování Epsomskou solí jim pomůže živiny lépe zpracovat. Jak hořčík, tak síra se podílí na metabolizování živin a podporují rostlinu v optimálním zpracovávání všeho, co mají dostupné.