Japonci znají tajemství rychlého schnutí prádla, poznejte jej i vy: Japonská metoda sušení prádla ušetří až desítky minut

Japonci znají tajemství rychlého schnutí prádla, poznejte jej i vy: Japonská metoda sušení prádla ušetří až desítky minut Foto: Aree_S / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Pokud vaše domácnost nedisponuje sušičkou, může být sušení prádla poněkud zdlouhavé a náročné. Obzvlášť v chladnějších měsících, kdy se prádlo nedá pověsit ven, nebo pokud ho prostě venku věšet nemůžete. Existuje ale jednoduchý trik, jak schnutí prádla výrazně urychlit – seznamte se s japonskou metodou schnutí prádla!

Slunce poslouží lépe než sušička

Praní a sušení prádla je v Japonsku tak trochu součástí národní kultury. Zatímco v našich domácnostech je běžné prát prádlo hromadně zhruba jednou až dvakrát týdně, v Japonsku není výjimkou praní několikrát týdně, a ve větších domácnostech klidně i několikrát denně.

V mnoha jiných vyspělých zemích se velmi často používá sušička prádla. Přestože většina japonských domácností vlastní moderní automatickou pračku, sušička zde není příliš rozšířená. To je možná zapříčiněno i myšlenkou, že „na slunci se suší nejlépe“, která se v Japonsku traduje již po dlouhá staletí.

Japonská metoda sušení prádla

Japonci si velmi váží čistoty a péče o prádlo, i proto se snaží vytvořit ideální podmínky pro jeho sušení, ať už jde o tradiční metody, nebo moderní technologie. Jednou z tradičních metod sušení prádla v Japonsku je pověsit jej na sušák na prádlo.

Celé tajemství sušení prádla „po Japonsku“ tkví v jeho rozmístění na sušáku. Je prokázáno, že uprostřed sušáku se drží nejvíce vlhkosti, umístěte tam tedy drobnější kusy oblečení, a naopak velké kusy prádla pověste po okrajích. Tímto jednoduchým krokem zabráníte nadměrnému zadržování vlhka v oblasti středu sušáku, a podpoříte tak přirozenou cirkulaci vzduchu, která je klíčovou pro rychlé a kvalitní schnutí prádla.

Důležité je zprávné rozmístnění prádla na sušáku
Důležité je rozmístění prádla na sušáku | Zdroj: New Africa/ Shutterstock

Na místě záleží

Kromě výběru kvalitního sušáku na prádlo je stejně důležité i jeho umístění na nejvhodnějším místě ve vaší domácnosti. Umístěte ho do místnosti s dobrým prouděním vzduchu, ideálně mezi dvě okna, která můžete nechat otevřená. Případně můžete metr od sušáku umístit přenosný ventilátor, abyste zajistili neustálé proudění vzduchu mezi oblečením.

Ve větších domech nebo tradičních japonských stavbách, jako jsou ryokany (tradiční japonské hostince) a machiyas (tradiční japonské domy), mohou být vyhrazeny místnosti určené speciálně pro sušení prádla. Tyto místnosti, nazývané „kansōshitsu“, jsou obvykle vybaveny vyhřívanými podlahami a speciálními závěsy nebo tyčemi pro pověšení prádla. Vlhkost z prádla je odváděna z místnosti, čímž se usnadňuje rychlejší sušení.

Několik tipů na závěr

  • Prádlo otáčejte – pokud máte možnost, pravidelně prádlo otáčejte, aby bylo rovnoměrně vystaveno slunci a větru. To pomůže zajistit rovnoměrné sušení a zabrání vzniku vlhkých míst.
  • Rozprostřete prádlo na široké plochy – rozložte prádlo rovnoměrně na široké plochy, jako jsou prádelní šňůry, stojany nebo venkovní nábytek. Tím získáte větší plochu pro sušení a vzduch bude moci snadno procházet mezi kusy prádla.
  • Využijte ramínka na šaty – pověšení určitých kusů oblečení, jako jsou například šaty, mikiny či kabáty, nejenže ušetříte místo na sušáku, ale navíc předejdete výraznému pomačkání prádla. 
  • Oddělte těžké a lehké kusy prádla – těžké předměty, jako jsou kalhoty nebo ručníky, obvykle potřebují k vysušení více času. 
  • Investujte do elektrického sušáku na prádlo, který výrazně sníží dobu potřebnou k usušení prádla.
  • Odstraňte z místnosti vlhkost pravidelně větrejte nebo použijte odvlhčovač vzduchu, kterých je na trhu bohatý výběr.