Zalévejte ve správnou chvíli a dešťovou vodou. Během veder vám trávník bude obzvlášť vděčný

Zalévejte ve správnou chvíli a dešťovou vodou. Během veder vám trávník bude obzvlášť vděčný Foto: bogdanhoda / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Zavlažování trávníku během letních veder je samozřejmě důležité, ale při nesprávné technice mu můžete více ublížit než prospět. Přelévání nebo zalévání v nesprávnou denní dobu vaší trávě vyloženě škodí. S následujícími tipy na letní zavlažování a využití dešťové vody zjistíte, jak na to.

Nejlepší čas na zalévání trávy v létě

Zalévat v horkém letním odpoledni? Hrozná představa pro vás i pro samotný trávník. Voda se odpaří příliš rychle a nestihne se dostat ke kořenům, takže by to vlastně bylo zcela zbytečné. Ideální čas na zalévání trávy během letních měsíců nastává brzy ráno, před devátou hodinou. Počasí by ještě mělo být dostatečně chladné, aby se živiny dostaly do půdy, což trávníku umožní zůstat svěží. Navíc bude mít během dne dostatek času na vysušení. Nabízí se také večerní zavlažování, vzhledem k chladnějším podmínkám, ale to by mohlo vést k onemocnění trávníku a přitáhnout škůdce.

Frekvence zavlažování

V létě by vaše tráva měla každý týden dostat přibližně 2,54 až 3,81 cm vody. Pro dosažení nejlepších výsledků zalévejte každý druhý den a hluboko. Trávník by měl přijmout 0,85 cm vody každé dva dny, aby si udržel hlubší kořeny a byl lépe chráněný před sluncem. Nejlepší by bylo pořídit si závlahový systém, ale měly by to být postřikovače odpovídající velikosti a tvaru vašeho dvora. Ujistěte se, že aplikují vodu rovnoměrně po celém dvoře, a dávejte pozor na kaluže a odtékání vody, protože to jsou známky přemokření.

Zavlažovací systém, postřikovač stříkající vodu přes trávník
Zavlažovací systém, postřikovač stříkající vodu přes trávník | Zdroj: PEPPERSMINT / Shutterstock

Problém může být samozřejmě také opačný – nedostatečné zalévání. Skvrny suché žluté trávy jsou jasným znamením, že se jí nedostává tolik vody, kolik potřebuje. Kromě toho existuje druh houby, který se objevuje na suchém trávníku a vypadá pak jako dlouhá, žlutá, křehká tráva. Použití přípravků na oživení trávníku ho pomůže udržet zdravý i v období sucha.

Dešťová voda je přírodní, účinnější a cenově výhodnější

Zatímco někteří lidé sáhnou po zavlažovací hadici nebo si pořídí zavlažovací systém, jiní zastávají názor, že nejlepší je prostě počkat na déšť. Jednou z největších výhod používání dešťové vody k zalévání trávníku je, že je zcela přírodní a bez chemikálií, na rozdíl od vody z vodovodu, která může obsahovat chlór a fluor. Proto je také lepší pro životní prostředí a celkové zdraví vašeho trávníku. Navíc je účinnější – má tendenci vsakovat se hlouběji do půdy, dostává se ke kořenům a dodává trávě potřebné živiny. Je zdarma a její sběr lze provést poměrně snadno.

Žena sbírá dešťovou vodu z barelu.
Žena sbírá dešťovou vodu z barelu. | Zdroj: NinaMalyna / Shutterstock

Stačí vám dešťový sud umístěný pod okapovým svodem nebo jinou oblastí, kde voda stéká ze střechy. Postavte ho na rovnou plochu, pak nad sudem odřízněte svod a připevněte na něj odbočku, aby voda byla nasměrována do sudu. Nakonec můžete na hrdlo dešťového sudu připevnit hadici nebo použít konev a pustit se do zalévání.