Bohyšky, čechravy, srdcovky a další barevné trvalky oživí stinné kouty vašich zahrad

Bohyšky, čechravy, srdcovky a další barevné trvalky oživí stinné kouty vašich zahrad Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Ne všechny trvalky potřebují plné slunce, aby prospívaly. Pokud máte na zahrádce spoře osvětlená místa, která byste rádi zaplnili zářivými květinami a listy, můžete vyzkoušet pomněnkovec, plicník, brambořík, hluchavku, jaterník, konvalinku nebo některé z dalších námi doporučených stínových trvalek.

Bohyšky s působivými dekorativními listy

Mezi nejvýraznější a na pěstování nejsnazší stínové trvalky patří bohyšky (nazývané též hosty nebo funkie) nejrůznějších velikostí a tvarů. Jsou oblíbené zejména pro své krásné listy v odstínech zelené, modré, bílé či zlaté, přičemž mnoho kultivarů se může pochlubit opravdu pěknou pestrostí. Květy bývají malé, ve tvaru lilie a v bílých nebo fialových odstínech. Některé mohou být velmi voňavé. K úspěšnému pěstování pro ně potřebujete humusovou, dobře propustnou půdu a částečný stín. Jinak jsou zcela nenáročné, jen dejte pozor, aby nepadly za oběť hladovým slimákům.

Čemeřice, otužilá, ale jedovatá kráska

Čemeřice, nazývaná také vánoční růží, vykvétá jako jedna z prvních stínových trvalek. Na konci zimy či brzy na jaře vás okouzlí vínovými, růžovými, krémovými, zelenými nebo bílými květy. Přestože působí jemně, je čemeřice, jakmile se usadí, velmi odolná vůči suchu. Má ráda polostín až plný stín, kde snáší suchá období, ačkoli nejlépe se jí daří při pravidelném zalévání. Většina čemeřic je jedovatá, proto by se neměly dávat na zahradu, kam si chodí hrát malé děti.

Čechravy vypadají pěkně, i když zrovna nekvetou

Čechrava (astilbe) je charakteristická atraktivními vínovými, červenými, růžovými, fialkovými nebo bílými květy, které připomínají chocholky a objevují se začátkem léta. Kromě toho má rostlina jemně řezané lístky, u mnoha odrůd zalité bronzem. Čechrava vyžaduje částečný stín v rovnoměrně vlhké, dobře odvodněné půdě. Nejlépe vynikne ve skupinové výsadbě.

Bílá a růžová čechrava kvete během léta.
Bílá a růžová čechrava kvete během léta. | Zdroj: Alex Manders / Shutterstock

Tradiční trvalka s kvítky ve tvaru srdíček

Není divu, že je srdcovka tak oblíbenou stínovou trvalkou. Její jemně řezané listy téměř připomínají kapradinu a koncem jara a začátkem léta vytváří růžové nebo bílé kvítky ve tvaru srdce, které visí z elegantně klenutých stonků. Nejčastěji se u nás pěstuje srdcovka nádherná (kvete od května do června) a srdcovka nízká (kvete od června do srpna). Po odkvětu se lodyhy zatahují a koncem léta ze záhonu mizí až do jara, proto k srdcovce zasaďte hostu nebo astilbe, aby vám nevzniklo holé místečko. Srdcovka nemá ráda přemokřenou zeminu ani dlouhé sucho.

Kvetoucí srdcovka
Kvetoucí srdcovka | Zdroj: Galina Sharapova / Shutterstock

Japonská malovaná kapradina, královna mezi kapradinami

Jen těžko si lze představit krásnější odstín trvalky, než jaký zdobí japonskou malovanou kapradinu. Tato kráska nabízí listy hojně poseté stříbrnou, vínovou a zelenou. Navíc je to nízko rostoucí a pomalu se šířící rostlina vhodná do stinných oblastí. Bude spokojená při částečném až plném stínu, opět ve vlhké a dobře odvodněné půdě. Mnoho trvalek zaujme jenom na pár týdnů, ale tato kapradina vydrží při dobré péči celou sezónu. Nový růst se objevuje na jaře a přináší stříbřitě zelený tón s purpurem ve středu.