Ploštice: Ruměnice pospolná je prospěšný brouk v našich zahradách

Ploštice: Ruměnice pospolná je prospěšný brouk v našich zahradách Foto: Milan Vachal / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Červený brouček svými černými skvrnami vzdáleně připomínající berušku. To je ploštice. Nejenom na zahradách, ale také například na chodnících v hojném počtu objevující se brouček. Obyčejný člověk o něm příliš neví. Snad jen to, že se rád drží ve větších skupinách. Až ale zjistíte, jaké všechny vlastnosti tento brouček má, jistě si jej zamilujete.

Ploštice neublíží ani rostlinám ani zvířatům

Ruměnice pospolná je známá především pod svým běžnějším označením ploštice. Nejednomu zahradníkovi se ve skupinkách objevuje na zahradě. Věděli jste ale, že se tohoto hmyzu vůbec nemusíte obávat? Naopak je to hmyz přinášející mnoho užitku.

Ruměnice pospolná se na území prakticky celé Evropy objevuje od jara do podzimu. Na zimu se schovává a objevuje se poté opět až s vyššími teplotami a sluníčkem. Spousta lidí se mylně domnívá, že je tento ve velkých skupinách objevující se brouček na zahradě spíše škůdcem. Opak je ale pravdou. Ploštice se nepříliš kamarádí se sluncem. Vyskytuje se tak spíše ve stinných místech. Nejčastěji je potkáváme u kořenů či pat stromů. Jejich červenočerné zbarvení je chrání před nepřáteli. Těmi jsou pro ně především ptáci.

Od vašich plodin a květů rostlin se bude držet dál

Ploštice rozhodně není žádným škůdcem. Pokud se vám na zahradě objeví, nemusíte se bát, že by nějak poničila vaši úrodu. Živí se výhradně mrtvými živočichy či vajíčky hmyzu. Některé z ploštic si pochutnávají také na semenech rostlin, která sají. Ani toto sání ale nijak neohrožuje vaše květiny na zahradě. Ploštice má vytříbenou chuť, a tak nenapadá jak plody, tak ani listy rostlin.

Ploštice se živí mrtvými živočichy
Ploštice se živí mrtvými živočichy | Zdroj: Jens Otte / Shutterstock

Zvláštní čich od ní odlákává jakékoliv živočichy

Lidský čich zpravidla nedokáže zachytit zápach ploštice. Pro zvířata je ale natolik silný, že se tento hmyz vyskytuje zpravidla samostatně. Její kyselý zápach odpuzuje nejenom další zvířata z hmyzí říše, nelíbí se například ani psům a kočkám. Právě proto je ploštice považována za hmyz, který prospívá našim zahradám. Ploštice ale můžete využít i jako odpuzovač komárů. Hlavní roli zde opět hraje štiplavý zápach tohoto hmyzu. Ten odpuzuje také komáry. Je tak velmi výhodné večerní posezení při grilování přesunout právě k místu, kde se ploštice přirozeně vyskytují. Jsou totiž přírodním ochráncem proti komárům.

Aniž byste jim ublížili, můžete je ze zahrady přesunout na jiné místo

Ploštice si na zahradě, především kvůli jejich odpuzujícímu zápachu, předcházely již naše babičky. Může se ale stát, že i když úrodě rozhodně neškodí, chcete se jich na vaší zahradě zbavit. Pokud je chcete ze zahrady vyhnat, lze to i přírodní formou. Aniž byste tento hmyz museli zabíjet, můžete jej pouze přinutit přestěhovat se. A to například použitím česneku, jehož zápach ploštice nemají rády.

Další variantou jsou pak mátové listy. Rozsekané listy smíchejte s několika lžícemi oleje. Rozprašovačem tuto směs nastříkejte především na hnízdo ploštic. Ploštic se tak můžete snadno zbavit, aniž byste je zabíjeli. Nevadí jim totiž přesunout se na jiné místo. A to ani ve chvíli, kdy jim v blízkosti jejich původního stanoviště připravíte několik kusů dřeva. Protože mají rády stín a různá zákoutí, přesunou se hravě do svého nového domečku.