I zahradní sprchu lze vybudovat svépomocí a nemusí to být těžké

I zahradní sprchu lze vybudovat svépomocí a nemusí to být těžké Foto: Yuriy Maksymiv / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Funkční zahradní sprcha přináší především v letních dnech velké výhody, a pokud máte bazén, oceníte výraznou redukci nečistot, kterou jí dosáhnete. Řešení takové sprchy nemusí být náročné a zvládnete ji zřídit svépomocí.

Mít v dnešní době bazén na zahradě není nic výjimečného, jelikož je možné pořídit celé spektrum modelů, které nemusí být nutně zapuštěny do země. Pokud se rozhodnete si nějaký na zahradu pořídit, rozhodně byste pak měli uvažovat také o vybudování zahradní sprchy, a to nejen k bazénu, ale také pro rychlé osvěžení či opláchnutí po náročnějších údržbových pracích. Sprcha na zahradě je jednoduše potřeba, pokud na ní chcete trávit parní letní dni, a měla by být jednoduše zapojitelná a pro období mimo sezónu také odmontovatelná a skladná. Jak tedy na její vybudování?

První fáze – příprava

Velmi důležitým krokem při budování zahradní sprchy je příprava celého projektu. V této fázi se musíte rozhodnout prakticky o všech aspektech, které budete od sprchy vyžadovat, tzn. zda bude možné regulovat teplotu vody, zda bude možné s hlavicí manipulovat či bude sprcha omezeným způsobem přenosná, jak bude řešeno krytí a odkud budete přivádět vodu. Vždy pro vás bude výhodou napojovat sprchu na již existující vodovodní přípojku, pokud tedy máte venkovní kohout, můžete pracovat s ním. Pokud ovšem vyvedením zdroje vody do exteriéru nedisponujete, můžete zvolit i jiné řešení (ačkoliv zpravidla je nějaký zdroj vody pro údržbu zahrady do exteriéru vždy vyveden).

Co všechno si rozmyslet

Jakmile si ověříte přístup ke zdroji vody, je dále nutné přemýšlet o tom, jakým způsobem chcete sprchu využívat (oplach před vstupem do bazénu, osvěžení, mytí apod.). Sprchy, které vás mají pouze osvěžit či trochu opláchnout, se obvykle budují bez krytí, tedy jako otevřené. Chcete-li se ovšem sprchovat klasicky, měli byste přemýšlet také o vybudování konstrukce pro zavěšení závěsu nebo plenty. Dalším problémem je zajištění vody odpovídající teploty, která se může buď ohřívat přímo v napuštěném sudu na sluníčku, nebo zvolit například ohřev solárním panelem, v obou případech je však nutné volit umístění spíše na nezastíněném místě. Velmi důležitým aspektem je pak základna a odvod odpadní vody, které je potřeba svádět ideálně do kanalizace.

Je třeba si řešení sprchy dobře promyslet
Je třeba si řešení sprchy dobře promyslet | Zdroj: Surachet Jo / Shutterstock

Řešení sprchy

Jakmile máte vše rozmyšleno, můžete začíst s vlastním vytvářením konkrétního návrhu, volbou materiálu a budováním. Technologické součásti zahradní sprchy by měly být voleny tak, aby co nejlépe odolávaly podmínkám, kterým budou vystaveny – velmi vhodné je tak využít plastové prvky nebo odolné kovy. Zásadní částí celého projektu bude odvod odpadní vody, který by měl být ideálně umístěn pod vpustí základny a sveden těsnícím potrubím do kanalizace (v případě oplachové sprchy pro bazén se však někdy tento problém neřeší a voda se nechává vysychat přirozeně, nesmí však docházet k nadužívání a výraznému máčení půdy).

Ohřev vody v zahradní sprše

Rozhodnete-li se pro sprchu s přirozeným ohřevem, jedná se zpravidla o trochu složitější systém, který však nevyžaduje veliké investice. K tomuto účelu se používají sudy černé barvy, které přitahují teplo a jež se do sprchy napojí jako přívod teplé vody. Takový typ sprchy musí být opatřen mísící baterií, která bude mít jako přívod studené vody hadici vycházející z vytvořené venkovní přípojky. Sprchy se solárním ohřevem vyžadují zpravidla pouze jediný přívod, a to studené vody. Vyrobit si ovšem můžete také sprchu bez ohřevu, která pracuje pouze s teplem v přívodní hadici nebo se studenou vodou. Sprchu budujte vždy tak, aby bylo možné ji na konci sezóny bez problémů rozmontovat, systémy nebývají připravené na náročné zimní podmínky.