Kočky, psi, krávy a další zástupci zvířecí říše, kteří údajně dovedou předpovídat počasí

Kočky, psi, krávy a další zástupci zvířecí říše, kteří údajně dovedou předpovídat počasí Foto: otsphoto / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Nepotřebujete mobilní aplikace ani televizní předpověď počasí, pokud máte doma či na zahradě zvířátka, která vám svým chováním dají jasně najevo, zda bude slunečný den, nebo se přižene bouře.

Když kočky kýchají, déšť je na cestě

Tohle je spíše úsměvná pověra, ale vážně, o kočkách je známo, že jsou citlivé. Mnoho lidí proto věří, že dokážou předvídat bouřky či nevlídné počasí. Kočičí smysly jsou mnohem bystřejší než lidské, proto např. umějí detekovat klesající atmosférický tlak. Díky lepšímu sluchu také zaznamenají dunění hromu, které je pro nás ještě daleko. Odborníci se domnívají, že kočky cítí kovový zápach v atmosféře, který se vyskytuje těsně před bouří, a výraznou vůni samotného deště.

Kočka se dívá z okna, jak na dvoře prší.
Kočka se dívá z okna, jak na dvoře prší. | Zdroj: Natali9701 / Shutterstock

Psi nás varují před nebezpečím

Někteří mají za to, že i psi dovedou předpovídat počasí. Vysvětlovalo by to příběhy, v nichž nejlepší přátelé člověka varovali své rodiny před hrozícím nebezpečím v podobě tornád a hurikánů – zuřivým štěkotem, kňučením nebo snahou schovat se někam do bezpečí, např. pod postel. Ano, psi se mohou chovat zvláštně, ucítí-li změnu prostředí a atmosféry, jako je pokles tlaku nebo zvýšené elektrické napětí ve vzduchu před bouří. Mají samozřejmě lepší čich než lidé, takže vycítí přicházející bouřku, než udeří.

Když kráva ulehne, znamená to blížící se déšť

Vědci tuto teorii ověřovali a zjistili, že na ní možná něco bude. Když totiž krávy vycítí, že teplota vzduchu klesá (jako před deštěm), ulehnou do trávy, aby si udržely tělesné teplo a pod sebou suché místečko. Až tedy příště na pastvinách uvidíte ležet celé stádo, možná si raději skočte pro pláštěnku.

Ptáci před bouří uletí, slyší ji už z dálky

Chování ptáků představuje další způsob, jak předpovědět blížící se déšť nebo bouřku. Říká se, že když létají nízko nad zemí, je to známka špatného počasí, ale to nemusí být nutně pravda. Pokud si ale všimnete náhlé migrace nebo mnoha ptáků sedících na elektrických vedeních, může to naznačovat příchod bouře. Ptáci slyší infrazvuk, velmi nízkou frekvenci, kterou lidé nevnímají. Citlivý sluch jim umožňuje poslouchat bouře valící se stovky kilometrů daleko.

Žáby s blížícím se deštěm hlasitě kvákají

Spojení mezi rosničkami a počasím je všeobecně známé. Za slunečného dne rády šplhají po stoncích nahoru za potravou. Žáby obecně jsou velice citlivé na atmosférické a klimatické změny, zejména na globální oteplování. Vzhledem k tomu, že k životu a kladení vajíček vyžadují vodu, je pravděpodobnější, že se úspěšně rozmnoží po bouři. Při páření kvákají hlasitěji, těsně před vydatným deštěm, který jim poskytuje potřebné podmínky pro kladení vajíček.

Rosnička červenooká ukrývající se před silným deštěm
Rosnička červenooká ukrývající se před silným deštěm | Zdroj: Lauren Suryanata / Shutterstock

Když se berušky rojí, očekávejte teplý den

Berušky nejenže přinášejí štěstí, ale dokážou také předpovídat počasí. Vysoké teploty je vyženou z úkrytu a pak poletují po zahradě. Když teplota naopak klesne – těsně před pořádnou přeháňkou – berušky zůstanou schované pod kůrou stromů.
Hmyz jako takový bývá před bouřkou nejaktivnější. Komáři např. ve snaze sehnat si potravu štípají víc než obvykle.