Chutná a zdravá rajčata: 6 tipů na přírodní hnojiva

Chutná a zdravá rajčata: 6 tipů na přírodní hnojiva Foto: nadianb / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Každá plodina potřebuje dostatečné hnojení, ne jinak je tomu u rajčat. Pojďme si představit přírodní hnojení, které přispěje k rychlejšímu zrání, a navíc zvýší produkci plodů.

Žádoucí účinky hnojení

Pro správný růst a vitalitu jakýkoliv rostlin je velmi vhodné pravidelné a kvalitní hnojení. Vhodné hnojivo dokáže podpořit vitalitu rostlin a podpořit rychlejší růst. Rostliny rajčat nejenže rychleji vyrostou, ale stanou se i více odolnými vůči škůdcům.

Zrůstově menší a slabší rostliny mohou při přesazování nebo při náhlé, rapidní změně teploty uvadnout, nicméně pokud budou podpořeny hnojivem, toto nežádoucí riziko se o dost sníží. Zdravá rostlina se tak snadněji přizpůsobí teplotním změnám i případnému přesazování.

Kdy a jak často hnojit?

První vhodná doba na hnojení je v době, kdy mají už rostlinky rajčat první dva pravé lístky. K tomuto prvnímu hnojení se doporučuje využít tzv. „startovacího hnojiva“. Jedná se o hnojivo s upraveným složením živin, zejména dusíku a fosforu.

Druhé hnojení se doporučuje zopakovat po deseti dnech. Poté už opakovat v intervalu zhruba čtrnácti dnů.

POZOR! Hnojení vždy aplikujte na dobře zalité sazenice (rostliny). V opačném případě můžete rostlině naopak uškodit (popálení).

Hnojením přispějete k rychlejsímu zrání
Hnojením přispějete k rychlejsímu zrání | Zdroj: Valentin Valkov/ Shutterstock

Nejlepší přírodní hnojiva

Banánové slupky

Banánové slupky se hojně využívají jako hnojivo kvůli bohatému obsahu draslíku. Navíc jsou pro každého dostupné.

Návod na přípravu:

Do 3 l nádoby s teplou vodu přidáme 2–3 banánové slupky, které necháme 3 dny odležet. Poté aplikujeme na rajčata pouze postřikem, ne zaléváním.

Vaječné skořápky

Vaječné skořápky patří mezi další lehce dostupné přírodní hnojivo pro hnojení rajčat.

Návod na přípravu:

Do nádoby s víčkem nalijeme 3 l teplé vody a přidáme zhruba dvě hrsti rozdrcených skořápek. Přikryjeme víčkem a necháme odležet minimálně 3 dny. Zda je hnojivo připraveno, poznáme podle zakalené a zapáchající tekutiny – pokud takto tekutina zapáchá a vypadá, můžeme hnojivo již použít.

Rostliny tímto způsobem pouze zaléváme.

Popel

Díky svému složení je popel také velmi vhodný jako hnojivo. Navíc lze využít nejen jako postřik, ale i jako roztok vhodný pro zalévání.

Příprava postřiku:

Nalijte do hrnce 3 l vody a přidejte 300 g popela. Nechte vařit zhruba 30 minut. Poté nechte louhovat 5 hodin. Dolijte 2 l studené vody a přijdete trochu mýdla na prádlo (např. Jelen). Mýdlo udrží listy krásně čisté.

Příprava zálivky:

V 10 l vody nechce rozpustit jednu větší sklenici popela. Tento roztok aplikujte pod každou rostlinku.

Kvasnice

Pozor! Kvasnice neobsahují základní vyživovací prvky pro rostliny. Kvasnicový roztok proto neslouží jako klasické hnojivo, ale jako podpora pro růst rostliny.

Návod na přípravu:

Budete potřebovat 100 g čerstvých kvasnic, které rozpusťte v deseti litrech vlažné vody. Tento roztok je nutné hned aplikovat pod každou rostlinu.

Kravský hnůj

Toto hnojivo je vhodné střídat s jinými přírodními hnojivy z důvodu možného spálení rostlinek.

Návod na přípravu:

Postup na přípravu je velmi jednoduchý. Budete potřebovat zhruba půl kbelíku kravského hnoje, který zalijte až po okraj vodou. Zakryjte kbelík víkem a ponechte 1 týden na místě s vyšší teplotou.

Poté dobře promíchejte a roztok zřeďte vodou v poměru 1:10. Tedy 0,5 l roztoku a 1 l vody. Hnojivo nalijte pod každou rostlinu.

Drůbeží trus

Drůbeží trus slouží jako komplexní minerální hnojiva. Hlavním účinkem je velké množství dusíku a fosforu. Drůbeží trus lze využít v sušené formě nebo zředěné vodou.

Stejně jako kravský hnůj, i drůbeží trus je vhodné střídat s jiným přírodním hnojivem.

Příprava ředěného drůbežího trusu:

Do velkého kbelíku nalijte 10 l vody a přidejte zhruba 500 g drůbežího trusu. Zakryjte kbelík víkem. Po dobu 3–5 dnů nechte macerovat. Roztok je potřeba každý den důkladně promíchávat.

Hotový roztok zřeďte vodou v poměru 1:20. Tento roztok můžete aplikovat jako postřik nebo jako zálivku pod každý keř.