Srpen znamená pro zahradu čas sklizně, ale i prořezávání, stříhání a sázení

Srpen znamená pro zahradu čas sklizně, ale i prořezávání, stříhání a sázení Foto: Iryna Inshyna / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Léto se chýlí ke konci, což neznamená, že byste měli přestat s údržbou zahrádky. Plevel a škůdci představují problém i v průběhu srpna. Tento měsíc navíc může být značně suchý. Důsledné zavlažování zeleniny je tedy s blížící se sklizní obzvlášť důležité. Zanedbat byste neměli ani péči o živé ploty.

Na co se připravit v ovocné a zeleninové zahradě v srpnu

Odřízněte staré a žloutnoucí listy cukety, rajčat, brokolice a další zeleniny, abyste umožnili lepší cirkulaci vzduchu. Zajistěte rajčatům a kořenovým plodinám pravidelné zavlažování, aby nedošlo k rozštěpení kořenů a plodů. Brambory a cibule budou připravené ke sklizni, jakmile listy zhnědnou a opadnou. Při přípravě na sklizeň stočte stonky cibule. Pravidelnou sklizní všech plodin můžete zabránit tomu, aby zelenina vysemenila, a podpoříte druhý výnos.

Zasejte semena pro vánoční a jarní sklizeň. Vysévat můžete zelí, kapustu, saláty, mrkev, brokolici, špenát nebo červenou řepu atd. Pokračujte rovněž v hnojení rostlin. Zaměřte se na hnojiva s vysokým obsahem draslíku pro rajčata, cukety, okurky a ovoce. Srpen je dobrý k vysazování nových jahodníků. Vytrhejte ty, které už jsou staré čtyři roky, a nahraďte je.

Věci ke splnění ve skleníku během srpna

Pravidelně zavlažujte plodiny a během dne mějte otevřené dveře a okenní otvory. Pokračujte ve vyštipování bočních výhonků rajčat. Pokud dozrávají příliš pomalu, měli byste některé kousky obětovat kvůli ostatním. Slimáci a mšice mohou představovat problém i během srpna, proto se nezdráhejte použít postřik.

Skleník obklopený letními květinami
Skleník obklopený letními květinami | Zdroj: Rob Lavers RIBA ARPS / Shutterstock

Správná péče o rostliny v srpnu

Podpořte vyšší bylinné rostliny pomocí bambusových tyčí nebo kůlů. Dlouhé květiny, jako jsou muškáty a astry, zastřihněte. Nezapomeňte ani na sestřih šalvěje, estragonu, oregana, tymiánu a levandule. Přestože bylinky lze sklízet po celé léto, oleje zodpovědné za nejintenzivnější chuť a vůni jsou na vrcholu koncem srpna. Ostříhejte listy brzy ráno po zaschnutí rosy, než se den ohřeje.

Pokračujte rovněž v ošetřování růží proti černé skvrnitosti a plísni. Dopřejte hnojivo kvetoucím rostlinám pozdního léta a podzimu, jako jsou jiřiny, třapatky a třapatkovky. Začněte sbírat semena bylinných a kvetoucích rostlin, označte si je a uložte na chladném a suchém místě pro výsev příští jaro. Na konci srpna se hodí objednat jarní cibuloviny k výsadbě. Pozdní léto je perfektní období pro výsadbu trvalek a kvetoucích keřů, mezi dobré kandidáty patří hortenzie, lilie, okrasné trávy, pivoňky či kosatec vousatý. Tento měsíc je také ideálním časem pro stříhání živých plotů, jehličnatých i listnatých, a to během rána či chladnějších dní.

Stříhání / prořezávání živého plotu
Stříhání / prořezávání živého plotu | Zdroj: Carbonero Stock / Shutterstock

Pokud jste na zahradě odkládali pletí plevele, právě teď to můžete napravit. Jinak vyprodukuje tisíce semen, která na jaře příštího roku vyklíčí. Nejlepší chvíle na pletí nastává hned po dešti, když je půda ještě vlhká. Je-li srážek málo, zavlažte zahradu sami noc před zahájením útoku na plevel. Můžete ho trhat ručně nebo použít motyku, jen nezapomeňte odstranit kořeny. Poté zakryjte místo hustým mulčem z kompostu, slámy, listí nebo drcené kůry.