Za dostatek vláhy a slunečního svitu se vám cukety odmění bohatou úrodou

Za dostatek vláhy a slunečního svitu se vám cukety odmění bohatou úrodou Foto: FotosDo / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Pečovat o cukety není zvlášť těžké. Stačí jim poskytnout potřebný prostor, závlahu a sluneční paprsky a ony vás pak budou prakticky celé léto zásobit chutnými plody. Ty se dají využít snad na tisíc způsobů. Důležité je ale vědět, jak cukety správně sklízet a skladovat.

Cukety potřebují slunce, vodu a živnou půdu

Cukety jsou běžnou letní stálicí na zeleninové zahrádce. Pěstují se poměrně snadno a dají se konzumovat na nespočet způsobů: syrové přidané do salátů nebo pomazánek, lehce dušené nebo pečené, grilované či smažené, ve formě polévek nebo dokonce na sladko. Po takovém cuketovém perníku se jenom zapráší!

Nejdřív se ale musíte o cukety náležitě postarat, aby prospívaly. Vyhovuje jim chráněná poloha na plném slunci a úrodná půda, která zadržuje dostatek vláhy. Potřebují i dost místa, proto je rozmístěte ve vzdálenosti až 1 m od sebe. Pro malé zahrady jsou k dispozici některé kompaktnější odrůdy, které lze pěstovat v nádobách. Při zalévání dejte pozor, abyste nepokropili listy. Snížíte tak riziko budoucích problémů s plísní. Půdu kolem rostlin udržujte neustále vlhkou. Jakmile začnou růst první plody, každých 10 až 14 dní krmte rostliny tekutým hnojivem s vysokým obsahem draslíku.

Cukety můžete sklízet celé léto

Sklizeň a skladování cukety ve správný čas a za správných podmínek vám nepochybně zaručí bohatou úrodu, z níž se bude těšit nejen rodina, ale i vaši přátelé. Kdy je tedy cuketa připravena ke sběru? V ideálním případě zahajte sklizeň ve chvíli, kdy jsou plody dlouhé 15 až 20 cm. Cukety o délce 10 až 12 cm bývají obvykle nejsladší a nejjemnější. Některé kultivary mají plody, které jsou jedlé až do délky 31 cm. Pokud ale budete sklizeň odkládat příliš dlouho, semena a kůra ztvrdnou – a to pak nebude moc dobře chutnat. Raději sbírejte často (během léta a při dostatku slunce a příznivých teplotách také na podzim), produkce plodů se tím urychlí, což může i nemusí být dobře. Jestliže už teď máte cuket víc, než dokážete využít, ponechte na rostlině pár plodů, abyste produkci naopak zpomalili.

Cukety připravené ke sklizni
Cukety připravené ke sklizni | Zdroj: Cineberg / Shutterstock

Plody by měly být tmavě zelené (žluté nebo bílé v závislosti na odrůdě) a pevné. Pokud jsou kašovité, pravděpodobně hnijí a měly by být zlikvidovány. Při sklizni cuketu netrhejte z rostliny, abyste ji nepoškodili, ale odřízněte hezky u stonku.

Také skladování cuket má svá pravidla

Doporučuje se skladovat cukety v dobře větraném, tmavém a suchém sklepě, případně v chladničce. Neumyté cukety můžete skladovat až týden v perforovaném nebo otevřeném plastovém sáčku. Eventuálně plody zmrazte pro pozdější použití – existuje více možných postupů. Cukety lze např. umýt, osušit, nakrájet na kostky o velikosti 2,5 cm a poté zmrazit v mrazicích sáčcích. Tak vám vydrží až tři měsíce.

Sklizeň cukety
Sklizeň cukety | Zdroj: vaivirga / Shutterstock