Alobal, banán a káva – 3 suroviny, které se postarají o kvalitní růst vašich hortenzií

Alobal, banán a káva – 3 suroviny, které se postarají o kvalitní růst vašich hortenzií Foto: Mastclick/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

Hortenzie je nádherným keřem s voňavými květy, který dorůstá výšky až jeden a půl metru. Po světě této rostliny najdeme na sedmdesát druhů. Na území dnešní České republiky začala mít své místo již na začátku 19. století. Své české jméno dostala v roce 1846. Pojmenoval ji zoolog a učitel Jan Svatopluk Presl.

Rad a triků na péči o hortenzie je spousta

O tom, že je hortenzie nádherou rostlinou asi vůbec nemusíme diskutovat. Aby ale byla plná květů omamné vůně, je potřeba o ni řádně pečovat. Existuje spousta rad a triků, jak hortenzii udržovat v kondici. A některé z nich jsou opravdu překvapivé. Aby rostlina byla plná živin a energie, to může zařídit například alobal.

Alobal zajistí kyselost půdy, kterou hortenzie milují

Zní to možná trošku zvláštně, ale právě alobal je látkou, která obecně zvyšuje kyselost půdy. Právě tato vlastnost napomáhá hortenzii v kvalitním růstu. Stačí tak do hlíny vedle rostliny přidat kousek alobalu a půda se, k radosti hortenzie, stane kyselejší. Pozor si ale dejte na to, aby se alobal nedotýkal žádné z části rostliny. V takovém případě by mohlo dojít k jejímu fatálnímu poničení.

Při hnojení květin se dají zpracovat i odpadky, které jinak nemají využití

Není to ale jen alobal, kdo dokáže doslova zázraky. Mezi další suroviny patří také káva a banány. Právě účinky těchto surovin dokážou dodat rostlinám potřebné živiny. Pojďme se na ně ale podívat postupně. Dohromady by totiž nemusely tvořit příliš vhodnou kombinaci.

Jednou z variant hnojiva, která přináší dostatek živin kořenům keře, jsou slupky od banánů. Ty jsou pro nás spíše odpadem, který okamžitě bez jakéhokoliv dalšího využití letí do koše. Přitom jej lze zužitkovat takovým způsobem, že budete mít prakticky zadarmo hnojivo, které je přímo šité na míru této krásné rostlině.

Skvělým hnojivem jsou slupky od banánů
Skvělým hnojivem jsou slupky od banánů | Zdroj: Maddas / Shutterstock

Káva i banány dodají hortenziím potřebné živiny

Na banánové hnojivo je potřeba pouze několik banánových slupek, které se zalijí vodou smíchanou se dvěma lžičkami jedlé sody. Po přibližně hodinovém louhování slupky zbavte vody, rozmixujte na jemnou kaši a následně zalijte studenou vodou. V tomto nálevu nechte směs odpočívat v zavřené tmavé nádobě pět až sedm dní. Následně ji přidejte ke kořenům hortenzií.

Další překvapivou surovinou je i káva. Představujete si, že uvaříte kávu a tou následně zalijete kořeny rostliny? Tak to ale rozhodně nefunguje. Částí, která se využívá, je již zpracovaná kávová sedlina. Tu můžete buď zalít studenou vodou a po krátkém, přibližně hodinovém, louhování s ní zalít kořeny. Druhou variantou je možnost použít pouze kávovou sedlinu. Tu nejlépe na sluníčku usušte a následně přidejte ke kořenům. Stejně jako alobal přiložený k půdě, také kávová sedlina zvyšuje kyselost půdy, kterou acidofilní hortenzie naprosto miluje.

Pro květy hortenzie by zahrádkáři udělali cokoliv

Hortenzie je náročnou rostlinou, která si potrpí nejenom na dostatku vody, ale také živin. Díky jednoduchým babským radám, mezi něž patří zvyšování kyselosti půdy alobalem či kávovou sedlinou a využívání banánových slupek jako přírodního hnojiva, dokážete i této rostlině dát všechno co potřebuje. Odměnou vám pak budou nádherné květy různých barev.