Pestrá okrasná zahrada bez námahy – zvolte nenáročné trvalky

Pestrá okrasná zahrada bez námahy – zvolte nenáročné trvalky Foto: Autor / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Pěstování květin na zahradě nebo v truhlíku je velmi příjemný koníček, který potěší nejen vaše oči, ale také srdce. Nemáte-li zkušenosti s pěstováním květin, a přitom toužíte po krásné okrasné zahradě, vyzkoušejte trvalky nevyžadujících velkou péči.

Zahrada, balkon či terasa mohou plnit spoustu funkcí – vedle místa pro pěstování užitečných plodin a bylinek slouží také ke hraní, odpočinku, přípravě jídel či stolování. Pro každou tuto funkci můžete vytvořit velmi atraktivní prostředí pomocí květinových záhonků a osázených truhlíků. Existuje spousta květin, které lze v exteriéru domu či bytu pěstovat, řada z nich však vyžaduje velmi náročnou péči a zkušenosti. Jste-li nováčkem v této oblasti, zkuste se ze začátku spolehnout na osvědčené trvalky, které zvládnou i nezkušení pěstitelé.

Nenáročné trvalky pro začátečníky

Chcete-li si na zahradě vytvořit oázu barev a vůní, existuje několik trvalek, které nejsou choulostivé a nemusíte je důkladně opečovávat. Výhodou trvalek je, že nevyžadují každoroční vysazování a bývají velmi odolné proti škůdcům. Nenáročné trvalky navíc nepotřebují ani pravidelnou údržbu, zpravidla žijí z půdy a občas chtějí závlahu či přihnojit. Trvalky mají životnosti i více než pět let a vykvetou vždy ve své sezóně. Mezi ty nejodolnější, které budou vytrvale růst i v případě, že na ně občas zapomenete, patří následující druhy.

Třapatky

Jednou z oblíbených trvalek je třapatka srstnatá, která se vyznačuje bohatými trsy žlutých květů připomínajících kopretiny s černým středem. Žlutá je sice základní barva trvalky, květiny však mohou mít také odstíny červené nebo oranžové, případně mohou být vícebarevné. Rostlina je teplomilná a nevadí jí sucho. S ohledem na klima začínají kvést už koncem května a odkvétají až na podzim. Také ostatní třapatky ovšem mohou zahradu zkrášlit, velmi oblíbená je fialová varianta – třapatka nachová známá také pod názvem echinacea.

Pivoňka

Trsy a keříčky pivoněk nesou nádherné velké květy zbarvené do bílé a jemně nebo sytě růžové a nádherně voní. Pokud si na zahrádce zasadíte pivoňku, bude vás těšit několik let především její pronikavá vůně, půvabné vrstvené květy i velké zelené listy. Jejich květenství je uchvacující, a přitom nevyžadují velkou péči ani zálivku.

Pivoňky vás budou těšit krásnymi květy a vůní
Pivoňky vás budou těšit krásnými květy a vůní | Zdroj: Ksenia Shestakova / Shutterstock

Plamenka

Drobné kvítky plamenky ve velikých hroznech působí efektně také díky velmi variabilnímu zbarvení od bílé a růžové, přes oranžovou až po fialovou a modrou. Plamenka je jedna z nejméně náročných trvalek, a přitom poskytuje nádherná a bohatá květenství od pozdního jara po celé léto. Plamenka je původem divoká květina, má v oblibě mírně vlhkou půdu a hodně slunce.

Denivka

Liliovité denivky rostou v trsech a nabízí celé spektrum krásných barev v bohatém květenství ve žluté, růžové či oranžové barvě. Denivky jsou velmi variabilní co do velikosti květů i samotné rostliny, mají rádi slunce i polostín a rozhodně se o ně nebudete muset každý den starat. Kvést vám budou celé léto.

Kosatce

I kosatce je možné pěstovat v různých kultivarech a hlavně barvách. Jejich zvláštní květy usazené na dlouhém stonku a bohatém světle zeleném listoví působí až neuvěřitelně. Kosatce jsou obvykle veliké, ale lze sehnat také drobnější odrůdy. Tyto květiny mají rády hodně světla.

Trvalky na zahradě

Existuje mnoho krásných nenáročných trvalek, které vaši zahradu či terasu rozzáří a zahalí ji do barev a zeleně různých honosných i drobounkých tvarů. Většina těchto trvalek vyžaduje suchou nebo jemně vlhkou půdu a výhodné jsou pro ně slunná místa. Pokud máte tedy strach pustit se do pěstování květin, hledejte klasické trvalky pro slunečná prostředí, jež obvykle tyto podmínky splňují.