Zbavte se krtka pomocí těchto rad

Zbavte se krtka pomocí těchto rad Foto: Ondrej Prosicky / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Krtci jsou postrachem snad každého zahrádkáře. Není nic horšího, než když se na upraveném trávníku objeví kopečky zeminy. Nejenže se jedná o nevzhlednou záležitost. Krtince mohou ohrozit také zasazené sazenice či kořeny květin, které jen stěží dokážou po nájezdu krtků vykvést.

Ne každá z rad funguje

Pokud budete hledat, jak se krtků na zahradě zbavit, zaručeně najdete sto a jednu rad. Většina z nich ale nebude účinná. Na krtky se totiž musí chytře. A tak je potřeba promyslet každou z nabízených variant. Abychom vám ušetřili čas, přinášíme již vyzkoušené varianty, jak se s krtky účinně vypořádat.

Díky správné prevenci se krtkům můžete vyhnout

Nejlepším způsobem, jak s krtky zatočit, je vyhnout se jim ještě předtím, než se vůbec na zahradě objeví. K tomu slouží prevence. Co zaručeně krtky odradí od zabydlení se na vaší zahradě je hluk. Obecně tak platí, že pokud pravidelně sekáte trávu, tento zvuk krtky vyruší natolik, že se u vás nebudou chtít usadit. Ne vždy se na to ale můžete spolehnout.

Další věc, co krtci nemají příliš v lásce, je čistota. Zahradu tak udržujte co nejvíce čistou. Spadané listí pravidelně shrabejte a přesuňte na kompost. Postarejte se také o plody jablek a dalších ovocných stromů. Díky tomu na zahradě snadno zvládnete udržet pořádek, který krtkům příliš „nevoní“.

Udržujte svou zahradu uklizenou
Udržujte svou zahradu uklizenou | Zdroj: Nicky Rhodes/ Shutterstock

A co dělat s tím, když se krtci na zahradě přeci jen objeví?

Když se vám na zahradě objeví krtinec, je to jasná známka nevítaného hosta. Jak s nimi ale naložit tak, aby ze zahrady zmizeli? Pokud přemýšlíte nad usmrcením krtků, s touto variantou příliš nepochodíte. Nejenom, že je krtek lidským tvorem, zároveň byste porušili také zákon. Krtek je totiž jedním z chráněných živočichů, na němž byste se mohli dopustit také týrání zvířat. Takže na zabíjení krtků pozor. Existují naštěstí i jiné varianty, jak si s krtky poradit.

Čím dříve krtky vyženete, tím lépe

S vyhnáním krtka nijak neotálejte. Když už se u vás krtek jednou zabydlí, jen tak se mu nebude chtít odejít. Proto, čím dříve zjistí, že je u vás nevítaným hostem, tím bude jeho odchod jednodušší.

Použít lze doma vyrobené předměty i v obchodě koupené pasti

Prevencí, ale také jednoduchým způsobem, jak krtka vyhnat, je zajistit, že na zahradě bude neustálý hluk a ruch. Ten můžete zajistit například výrobou různých větrníků a cingrlátek. Neustálý hluk totiž krtka otráví natolik, že jej zaručeně odradí na zahradě dál vegetovat. Takovýto plašič lze poměrně snadno vyrobit i doma. Postačí vám k tomu například PET lahev na kovové tyči.

Pokud se nechcete pouštět do domácí výroby odpuzovačů, můžete v obchodech pořídit šetrné lapače krtků, které je sice chytnou, zato jim ale neublíží. Vsadit můžete i na elektronické nebo solární plašiče. V takovém případě ale dbejte na recenze produktů. Ne každý z nich je totiž účinný.

Pomoct může také kočka, její srst nebo česnek

Můžete na to jít ale i přes další lidský smysl. A sice přes čuch. Krtkův nos je vybíravý, některé z rostlin mu vůbec nevoní. Když ucítí benzín, naftu nebo třeba česnek, zaručeně si sbalí kufr a ze zahrady odejde. Dalším způsobem je použití lidských vlasů či zvířecí srsti. Konkrétně psí nebo kočičí. Právě kočka je i zvířetem, které, pokud se po zahradě pohybuje pravidelně, krtkovi nedovolí se na zahradě zabydlet. Je to totiž jeho jedno z nejméně oblíbených zvířat. Pokud ale kočku nemáte, pak zkuste použít alespoň její srst.

Krtek není jenom ničitel, zahradu také chrání

Krtek ale není pouze nepřítelem. Zahradu dokáže účinně chránit například proti různým larvám a hmyzu. Když se tedy snažíte o jejich přesun z vaší zahrady, myslete i na to, že vám mohou alespoň částečně pomoci.