Péče o vinnou révu: Zjistěte, kde a jak sázet a proč prořezávat i v létě

Péče o vinnou révu: Zjistěte, kde a jak sázet a proč prořezávat i v létě Foto: Lahore Qalandars7 / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Ať už je vinná réva úrodná či ne, představuje s výraznými listy, které se na podzim krásně zbarvují, atraktivní doplněk pro vaše zahradní ploty a stěny. Při správné péči se jistě dočkáte i té úrody. Hlavní je zvolit pro révu správné místo s dostatečným přísunem slunce a nezapomenout na prořezávání.

Jak sázet a pěstovat hrozny

Pro pěstování vinné révy si vyberte teplé a slunné místo u zdi nebo plotu, případně s jinou oporou. Vinná réva poroste na většině dobře odvodněných půd, za předpokladu, že bude mít dostatek slunečního světla. Lze ji úspěšně pěstovat venku, ale některé odrůdy budou plodit spolehlivěji v teple a pod střechou skleníku.

Kořeny potřebují dostatek prostoru a dobrou drenáž – chlad neovlivní růst, ale vlhkost jim příliš nesvědčí. Připravte si tedy půdu, vykopejte velkorysou jámu a přidejte štěrk pro odvodnění, plus dobrou porci zahradního kompostu. Pěstujete-li venku, ponechte přibližně 15 cm mezi révou a zdí nebo plotem, u kterého bude růst.

Jak pečovat o vinnou révu

Pokud jsou hrozny pěstovány venku, neměly by potřebovat častější zalévání, tedy s výjimkou velmi suchých podmínek. Jsou to však hladové rostliny a těží z velkorysého každoročního přísunu mulče z koňského hnoje, a to na začátku jara. V první polovině léta používejte každých pár týdnů rajčatové hnojivo.

U nově vysazené révy vinné první dva roky odstraňujte případné květy. V následujících třech letech ponechejte na révě pouze několik hroznů. Révu můžete mít na stěnách, mřížích nebo přes oblouky – při pečlivém prořezávání potřebuje jen málo místa na zemi. V prvním roce omezte růst pouze na tři vertikální stonky. Na podzim je připevněte k drátům a jeden zastřihněte, abyste podpořili růst v následujícím roce. Udržujte stonky dobře rozmístěné pro lepší cirkulaci vzduchu a prostor k dozrávání ovoce. Na jaře podle potřeby zaštipujte boční výhony.

Žena v zahradě sází do půdy výhonky hroznů.
Žena v zahradě sází do půdy výhonky hroznů. | Zdroj: Viktor Gladkov / Shutterstock

Proč prořezávat i v létě

V zimě nebo brzy na jaře se hrozny „tvrdě řežou“, aby se utvořila jejich kostra, ale v létě nastává ideální čas k šetrnému odříznutí tenkých zelených stonků. Správné letní prořezávání umožní slunečnímu záření proniknout přes listy, aby se zlepšila barva hroznů a zabránilo se chorobám. V době letního řezu lze odstranit i nejmenší hrozny, ty s pěti nebo šesti jednotlivými kousky ovoce. Jejich odstranění pomůže zvýšit produktivitu ve zbytku trsů.

Ve vlhkých podmínkách nebo tam, kde není dostatečné proudění vzduchu kolem rostlin, se může objevit plíseň šedá. Ovlivňuje celkový růst a zdraví révy a může být smrtící pro slabé či poškozené rostliny. Preventivně révu postříkejte speciálním přípravkem. Pokud se už objeví skvrny, odstraňte postižené oblasti a spalte je.
Dalším možným problémem je sviluška červená, která může způsobit blednutí listů i jejich opadávání.

Zralé modré vinné hrozny visí z révy s podzimním listím.
Zralé modré vinné hrozny visí z révy s podzimním listím. | Zdroj: Mabeline72 / Shutterstock

Sklizeň hroznů

Hrozny potřebují dostatek slunečního svitu pro dozrávání plodů. Odstraňte veškeré ovoce, které plesniví. Máte-li dobré léto, vaše hrozny by měly být připravené ke sběru od září do října. Podle barvy a chuti poznáte, zda tomu tak je. Hrozny určené k jídlu by měly být spotřebovány brzy po sklizni, i když si v chladném skladu nebo lednici udrží chuť přibližně týden.