Smícháním vody a mléka vznikne účinný prostředek proti plísni nejen na okurkách

Smícháním vody a mléka vznikne účinný prostředek proti plísni nejen na okurkách Foto: Africa Studio / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Plíseň na okurkách, dýních nebo melounech může leckdy vést až k úplné ztrátě úrody. Dá se jí přitom poměrně snadno předcházet s použitím jednoduchého přípravku – mléka smíchaného s vodou. Když takto připravenou směsí postříkáte rostliny, dopřejete jim cennou prevenci a ochráníte jejich listy.

Nekupujte drahé chemikálie, stačí vám mléko

Plíseň okurkovou neboli padlí zná asi každý, kdo na své zahrádce pěstuje zeleninu déle než několik sezón. Je to vlastně špinavě bílý prášek, objevující se na nejrůznějších rostlinách, ale nejčastěji na dýních a tykvích, okurkách či melounech. Postiženy ovšem bývají i jiné druhy zeleniny, ovoce a bylinek. Plíseň ničí schopnost rostlin produkovat chlorofyl fotosyntézou, blokuje totiž sluneční světlo. Rychle se šíří z listu na list a mezi druhy.

Existuje samozřejmě pestré množství dostupných chemikálií a přípravků, které prohlašují, že plíseň potlačí, ale žádný není stoprocentně účinný. Všechny pomáhají tuto hrozbu pouze do určité míry omezit. Jednoduchým, šetrným a levným lékem, který se však doporučuje spíše jako prevence plísně než její následné léčení, je přitom obyčejné mléko.

Nabízí se hned několik teorií, proč funguje. Někteří výzkumníci předpokládají, že proteiny v mléce interagují se slunečním zářením a vytvářejí antiseptikum. Plíseň se pak spálí poměrně rychle. Aby byly mléčné spreje účinné, měly by být aplikovány během dne na jasném slunci. Po nějakou dobu pak můžete pociťovat nepříjemný zápach kyselého mléka, měl by se ale brzy rozptýlit.

Přidejte vodu a zatočte s plísní

K vytvoření účinného mléčného spreje potřebujete pouze smíchat mléko s vodou v určitém poměru. Doporučuje se namíchat buď 70 % vody a 30 % mléka, nebo 60 % vody a 40 % mléka. Poměr není vytesán do kamene, různí zahradníci mohou používat různé vzorce, ale rozhodně byste měli ředit. Pokud tedy např. použijete litrovou láhev, mělo by v ní být přibližně 600 ml vody a 400 ml mléka. I v případě, že jste na svých okurkách (nebo jiných rostlinách) plíseň zatím nezaznamenali, měli byste mléčný sprej používat pravidelně jako preventivní opatření, zejména pokud vás plíseň už v minulosti trápila.

Moučná plíseň (padlí) na listech okurek
Moučná plíseň (padlí) na listech okurek | Zdroj: Heliosphile / Shutterstock

Sázejte okurky dál od sebe a nezalévejte listy

Jedním z nejčastějších problémů, s jakými se zahradníci potýkají, je právě plíseň na listech okurek. Plíseň révovou (puchýřkatou) i píseň moučnou (prašnou) naštěstí snadno poznáme. Moučná se zpočátku projevuje ve formě bílých skvrn na povrchu listů. Je to běžnější a lehčí forma plísně, která zřídka postihuje plody, přesto ale platí, že se živí rostlinami, což pak vede k jejich oslabení a zpomalenému růstu. Dvakrát týdně stříkejte na postižené listy mléko smíchané s vodou. Prevence proti plísni zahrnuje také sázení okurek s rozestupem, abyste zvýšili cirkulaci vzduchu kolem rostlin. Vodou zalévejte u základny a vyhýbejte se listům.

Plíseň révová je méně rozšířená, ale může vést k náhlé a úplné ztrátě úrody. Projevuje se žlutými a hnědými hranatými znaky na listech, které jsou ohraničené žilnatinou. Poškození listů pak vede ke zmenšení plodů a nakonec k odumření rostliny.