Afrikán je rostlinou, která má nejedno využití

Afrikán je rostlinou, která má nejedno využití Foto: D_M/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

Afrikán je poměrně známou květinou, kterou můžeme vidět na zahradě či okenním parapetě nejednoho zahrádkáře. Není to ale jenom jeho krása, co z něj dělá oblíbenou květinu. Má nejen léčivé účinky, ale také je hojně využíván v zahradnictví či v kuchyni. Jasně se tak jedná o rostlinu, která by měla mít v každé zahradě své místo

Afrikány milují kuchařky i pekařky

Pokud vložíte kousek lístku afrikánu do pusy, okamžitě vám na jazyku vyvstane jeho nasládlá chuť. Právě díky ní je často připodobňován anýzu. Nejedná se ale pouze o okrasnou květinu příjemné chuti. Afrikán je hojně využíván také zkušenými kuchařkami. Často se přidává do omáček či polévek. Je i vhodný jako jedlý doplněk různých dortů a jiných sladkých pokrmů.

Olej z afrikánů chrání před mšicemi již po prvním použití

Své využití nachází afrikán i při zahradničení. Jeho omamnou vůni totiž cítí nejenom lidé, ale také zvířata. Aktivně tak brání například mšicím nebo molicím pustit se do likvidace zahrady. Zeleninovou zahrádku tak stačí okolo osázet několika afrikány. Ty se stanou pomyslnými strážci před různými škůdci.

Specifická vůně květů škůdce snadno dokáže ze zahrady vystrnadit. Za pár korun lze z afrikánů připravit také účinný olej. Ten působí především při hubení mšic a molice. Jeho výroba je opravdu snadná. Je potřeba pouze řepkový olej, kterým se zalije hrst okvětních lístků. V uzavřené nádobě by se květy měly louhovat přibližně čtrnáct dní. Poté je potřeba olej scedit a již bez okvětních lístků nastříkat na mšicemi zamořené rostliny. Díky pravidelnému poprašování rostlin byste se měli mšic zbavit hned po prvním či druhém užití.

Při bolestech břicha lze sáhnout po čaji z afrikánů

Aksamitník, jak se afrikánu také říká, je zároveň léčivou bylinou. Z usušených květů lze louhováním připravit lahodný čaj. Ten pomáhá například po kocovině či po přejedení se tučným jídlem. Účinně působí také při bolestech břicha nebo průjmech.

Při bolestech břicha je skvělý čaj, z usušených květů
Při bolestech břicha je skvělý čaj z usušených květů | Zdroj: cherrycannon / Shutterstock

Díky afrikánům vás již komáři nebudou otravovat

Pokud máte v truhlíku zasazeny afrikány, nebojte se využít všechen jejich potenciál. Aktivně totiž brání také proti komárům. Při zahradní oslavě tak stačí umístit v blízkosti návštěvníků truhlíky s afrikány. Ty už se o nepříjemné komáry postarají samy.

O krásu květů vás můžou připravit slimáci

Péče o afrikány není nijak náročná. Nejdůležitější je dostatek živin, který zajistí především dobře zásobená půda. Stále by měly mít také dostatek vody a důležité je i přímé sluneční záření, které afrikány naprosto milují. Je ale potřeba dát si pozor na slimáky Ti si na květech i listech pochutnávají nejraději ve večerních i nočních hodinách. Pokud si nebudete dávat pozor, může se tak stát, že vám ráno zbydou pouze stonky bez listů i květů. Před nájezdy těchto škůdců květinu ochráníte například rozdrcenými vaječnými skořápkami. Použít ale můžete také popel, kterým hlínu kolem rostlin můžete obsypat.

Afrikán je květinou, kterou se vyplatí mít na zahradě

I přes svoji specifickou vůni je afrikán jednou z nejoblíbenějších rostlin zahrádkářů. Aby také ne, když je to nejenom vzhledná květina. Aktivně jej můžete používat i při vaření, ochrání vás před mšicemi a usušené květy pomohou třeba při bolesti břicha.