Prořezávejte levanduli pravidelně, aby zůstala kompaktní a poskytla množství voňavých květů

Prořezávejte levanduli pravidelně, aby zůstala kompaktní a poskytla množství voňavých květů Foto: Song_about_summer / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Levandule je vyhledávaná pro své výrazně vonící květy a aromatické listy. Keři, který lze vypěstovat poměrně snadno, se nejlépe daří na slunném místečku ve volně propustné půdě či v nádobě. Kvete koncem jara a během léta a je odolný vůči suchu. Vyhněte se však výsadbě na chladných a vlhkých místech.

Zvolte vhodný druh levandule

Existuje mnoho druhů levandule nabízejících pestrost barev, vůní a velikostí i úrovní odolnosti. Dva nejčastěji pěstované jsou levandule anglická a její kříženci a francouzské, jemné levandule. Levandule anglické jsou odolné rostliny, které lze přes zimu ponechat venku v půdě, mají výraznou vůni a v létě bohaté fialové nebo purpurově modré květy a stříbrošedé listy. Mohou být ale i růžové nebo bílé.

Francouzské a jemné levandule jsou méně odolné než anglické typy, proto se doporučuje pěstovat je v nádobách a uchovávat přes zimu na chráněném místě, aby nebyly vystaveny drsnému počasí, např. ve skleníku. Často bývají nafialovělé, růžové nebo krémové.

Zasaďte ve správný čas na správné místo

Levanduli je nejlepší sázet v dubnu nebo květnu, kdy se půda přirozeně ohřívá a v zahradních centrech bývá k dispozici široká nabídka čerstvých rostlin. Nikdy by se neměla sázet v zimě, kdy jsou mladé rostlinky náchylné k hnilobě v chladných, vlhkých půdách.

Žena stříhá a sbírá květy levandule na letní zahradě.
Žena stříhá a sbírá květy levandule na letní zahradě. | Zdroj: Ground Picture / Shutterstock

Levandule působí skvěle na květinových mezích, v bylinkových zahradách a jako nízký živý plot. Jakožto středomořská rostlina (alespoň co se potřeb týče) vyžaduje hodně slunce a rychle propustnou půdu. Ve stinných, vlhkých a studených podmínkách dlouho nepřežije. Preferuje suchou, středně úrodnou půdu, včetně půd vápenitých a zásaditých. Nebude se jí ale dařit v těžké jílovité půdě.

Po výsadbě pak první sezónu pravidelně zalévejte, zejména za suchého počasí. Až bude levandule v zemi dobře zavedena, odolá suchu. Rostliny v nádobách potřebují v létě pravidelnou vodu, jelikož rychle vysychají a kořeny mají omezené množství půdy, z níž by mohly čerpat vláhu.

Prořezávání různých druhů levandule

Aby rostliny levandule zůstaly kompaktní a atraktivní, je zapotřebí je každoročně koncem léta, těsně po odkvětu, zastřihávat. Listy lze na jaře ostříhat, pokud je porost neupravený či poškozený mrazem. Starší rostliny však mohou být i při každoročním prořezávání zplihlé, zdřevnatělé a zdeformované a bývá nejrozumnější je vyměnit.

Mladá zahradnice zalévá rostlinu levandule v květináči.
Mladá zahradnice zalévá rostlinu levandule v květináči. | Zdroj: Meteoritka / Shutterstock

Klasickou anglickou levanduli prořezávejte hned po prvním odkvětu a znovu koncem srpna. Odřízněte asi 2/3 výšky rostliny nebo těsně nad spodními dvěma sadami listů na každém stonku. Dávejte pozor, abyste neřízli do dřevnaté části rostliny a nezpůsobili její poškození. Prořezávání dvakrát ročně udrží levanduli zdravou a kompaktní.
Anglické hybridy prořezávejte koncem srpna po odkvětu. Zkraťte zelený porost asi o ½, ponechte spoustu listů nedotčených. Snažte se zachovat zaoblený tvar levandule.

Neanglické levandule (francouzské, španělské atd.) ořízněte jemně po odkvetení první várky květů. Na konci léta tvarujte listy do kupovité formy.