Nejlepší přírodní repelenty pro vás i vaše mazlíčky

Nejlepší přírodní repelenty pro vás i vaše mazlíčky Foto: encierro/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Komáry, klíšťaty i dalším dotěrným hmyzem se to nejenom v lese, ale i na zahradách doslova hemží. V posledních letech jich je čím dál tím více. Pokud se chcete tohoto hmyzu zbavit, můžete využít například doma vyrobených repelentů.

Přírodní repelenty se spíše vyplatí vyrobit doma

Doma vyrobené repelenty jsou nejenom přírodní, ale také voňavé. Již se tak nemusíte obávat, že byste se rozkašlali z nesnesitelného zápachu těch chemických. Právě ty totiž často obsahují pro tělo škodlivé látky. Hmyz nezabíjí, pouze jej odpuzují, pro lidský organismus ale nepřináší nic dobrého. Proto je vhodné se jim vyvarovat a používat spíše přírodní přípravky. Ty si lze za pár korun vyrobit také doma. Můžete je samozřejmě pořídit také v obchodě, jejich cena je ale zpravidla poměrně vysoká.

Éterické oleje tělu neškodí, komáry ale zaručeně odradí

Přírodním repelentem za pár korun jsou například éterické oleje. Tělu neublíží a hmyz si na nich příliš nepochutná. Právě éterické oleje skvěle pracují v kombinaci s lihem. 20 mililitrů lihu pro kosmetické účely se promíchá s padesáti kapkami éterických olejů. To, jakou vůni vyberete, necháváme na vás. Zaručeně ale funguje například eukalyptus, rozmarýn, cedr nebo levandule. Tuto vzniklou směs smícháme s 200 mililitry studené čisté vody. Protože se jedná o spojení lihu s oleji, není nutné tuto vzniklou směs uchovávat v lednici. Bohatě postačí uzavřená tmavá nádoba. Ideální je, aby tato směs byla spotřebována do tří měsíců od data svého vzniku.

Komáři, stejně jako další hmyz, nemají rádi například pelargonie

Další variantou je vyrobení vlastního repelentu z květin. Květinami, které především komáři nemají příliš v lásce, jsou například květy pelargonie, máta peprná a libeček. Právě toto jsou suroviny, které tvoří základ jednoho z přírodních repelentů. Jeden květ pelargonie, hrst čerstvého libečku a půl hrsti čerstvé máty peprné zalijeme 300 ml horké vody. Tento nálev necháme vychladnout a následně jej přecedíme. Ideálně jej vlijeme do lahvičky s rozprašovačem, kterým na tělo vzniklou směs nanášíme.

K výrobě domácího repelentu můžete využít například pelargonii
K výrobě domácího repelentu můžete využít například pelargonii | Zdroj: rawf8/ Shutterstock

Hřebíček má silné odpuzující účinky

Velmi účinným repelentem je také ten vyrobený z hřebíčku. Čerstvý drcený hřebíček smícháme s nearomatizovaným alkoholem nebo lihem z lékárny. Hřebíček v množství 10 až 20 gramů necháme v lihu louhovat přibližně tři týdny. Následně líh přecedíme a nalijeme do rozprašovače. Po protřepání můžeme jednoduše nastříkat na pokožku těla. Ideálně v pravidelných čtyřhodinových intervalech.

Olejový odpuzovač je doplněn květy bylinek

Odpuzovačem nejenom komárů, ale také klíšťat je i repelent vytvořený na základě olejové báze. Spojením třezalky, heřmánku, kopretiny a pelyňku vyrobíte olej, který zaručeně odpudí různé druhy hmyzu. Do uzavíratelné nádoby vložte květy heřmánku, kopretiny, třezalky a pelyňku. Květiny zalijte alespoň ze dvou třetin olejem. Použít můžete jak olej olivový, tak také rostlinný. Květiny necháte alespoň tři týdny louhovat. Následně olej přecedíte. Aplikujete jej na kůži kdykoliv jdete do přírody.

Každý z domácích repelentů je vhodné nejdříve vyzkoušet

Receptů na domácí výrobu repelentů existuje nespočet. Nezapomínejte však, že každému tělu vyhovuje něco jiného. Může se tak stát, že vaše tělo bude špatně reagovat na některou ze surovin. Proto je vhodné každý z vyrobených přípravků vyzkoušet na části těla a počkat 24 hodin na to, jak tělo nakonec zareaguje. Nanášet je samozřejmě můžete i na své domácí mazlíčky.