5 nejčastějších chyb při pěstování rajčat

5 nejčastějších chyb při pěstování rajčat Foto: Anuta23 / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Rajčata se nejen v létě hodí do osvěžujících salátů, nebo třeba k přípravě báječné rajské. Každý jejich milovník by se však měl mít na pozoru. Řada pěstitelů dělá totiž při pěstování rajčat často stejné chyby, které mohou úrodu pokazit. Šťavnaté plody zkrátka nepadají z nebe a pro jejich úspěšnou sklizeň bude potřeba něco udělat.

Nevhodné místo pro rajčata

Nejčastější chybou při pěstování rajčat je určení nevhodného místa pro výsadbu. Pokud rajčatům vyberete místo, na které celý den praží slunce, budou listy vašich rajčat pravděpodobně brzy spálené. Plody pak rychle dozrají, resp. některé z nich v důsledku záření přezrají a rychle uschnou. Poškození rostlinné tkáně v důsledku žáru slunce napravíte již jen horko těžko. Na rajčatech, které jsou tomuto vlivu vystaveny, se často objeví také nevzhledné skvrny. Ty bývají zpravidla bílé nebo nažloutlé. 

Rajčata jsou poměrně nenáročná vzhledem k typu půdy. Růst mohou prakticky v jakékoliv půdě s výjimkou půd jílovitých.

Vody ani moc, ani moc málo

Rajčatům proto vyberte již před výsadbou raději polostín a dejte pozor i na správný příjem vody. Půda, která je přemokřená, vede často k jejich zahnívání. Plodům se v takových podmínkách příliš nedaří a často plesniví již na keříku. Za neúrodu mohou občas samozřejmě i nárazová sucha, která se střídají s přívaly vody z dešťů. Takovéto extrémy se díky klimatickým změnám dostavují v poslední době až příliš často.

Aby k přemokření rajčat nedocházelo příliš často, pěstujte je raději ve skleníku nebo pod střešním převisem. Předejdete tak zbytečně dalším komplikacím. 

Zajistěte živiny důležité pro růst rajčat

Za potížemi s pěstováním rajčat může často stát i nedostatek draslíku. Obohacujte proto vaši půdu hnojivem s obsahem draslíku, který rajčata k dobrému růstu potřebují. Dalším důležitým prvkem pro růst rajčat je fosfor, pro který platí totéž.

Pro rostliny je důležitý draslík
Pro rostliny je důležitý dostatek draslíku | Zdroj: FotoHelin / Shutterstock

Výkyvům v půdní rovnováze však můžete zabránit. Důležité je pravidelné zavlažování, ale při zmíněném přemokření půdy raději odsajte zbytek vody včas. Rostliny je důležité nejen zalévat, ale také mulčovat. Díky mulčování je tlumeno působení chladu, který ztěžuje vstřebávání zmíněného fosforu a některých dalších živin kořenovým systémem. Rajčata je proto třeba vysazovat až ve chvíli, kdy je teplota dlouhodobě dostatečně vysoká.

Co může za poškozené nebo zdeformované plody?

Pokud na rajčatech objevíte různé výrůstky nebo jiné deformity, je nutné věnovat jim pozornost hned v začátku. Mezi nejčastější deformace patří tzv. kočičí tvář, kdy se na spodku plodu vytvoří kruhový otvor. Plod potom vypadá jako by byl vyplněn ještě dalším plodem navíc.

Důvodem může být nedostatečné opylení květů, anebo za to může mechanické poškození květů či plodů v průběhu vývoje. Ke vzniku deformit dochází často také v době, kdy je chladné počasí a půda obsahuje přemíru množství dusíku a herbicidů. Zvláště pokud se sloučí více příčin najednou, je jasné, že to k úspěšnému růstu rajčat nepovede. 

Na rajčatech se kromě deformit objevují také nekrózy. Ty se často pojí s deficitem vápníku. Poznáte je podle toho, že se na povrchu rajčat objeví černé kožovité skvrny. Rajčata nikdy nepřehnojujte ani nepřemokřujte. Nezapomínejte ani na to, že vyzrávání plodů je ovlivněno dostatečným přísunem světla. Pokud necháte rajčata ve stínu, dařit se jim příliš nebude.

Pozor na příliš masivní zaštipování

Znamením toho, že ne vše je v pořádku jsou také nevzhledné a svinuté listy. I ty mohou mít několik různých příčin, jednou z těch nejčastějších je příliš agresivní zaštipování. Pokud to s ním přeženete, rajčatům neprospějete. Na zdraví listů se ale mohou projevit i velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, chlad obecně a řada dalších vlivů.