Levandule, kouzelná bylinka západního Středomoří. Namnožit ji zvládne i začátečník

Levandule, kouzelná bylinka západního Středomoří. Namnožit ji zvládne i začátečník Foto: Grekov's/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Kdo by neznal levanduli. Bylinku západního Středomoří s kouzelně modrými květy, úchvatnou vůní a léčivými účinky.

Kde levanduli pořídit

Sazenice levandulí jsou běžně v nabídce květinářství, v zahradních oddílech specializovaných prodejen, ale také v běžných supermarketech. Pokud chcete pouze jednu nebo dvě rostliny, které vám osvěží váš balkón, není problém zde sazenice koupit a přesadit je doma do větších nádob, kde budou prosperovat. Pokud chcete na své zahradě vytvořit úžasný levandulový záhon, nákup sazenic by se opravdu prodražil. Pokud nejste příliš nedočkaví, není nic jednoduššího než si levanduli namnožit sami.

Levandule, její specifikace a potřeby

Levandule je vytrvalý polokeř. Spodní části jsou dřevnaté a nahoře obrůstá mladými výhony. Dosahuje výšky až 80 cm, a aby si zachovala hezký vzhled, je třeba ji po odkvětu stříhat. Pravidelným střihem totiž docílíte uceleného vzhledu keříku bez viditelně vyholených míst ve spodní dřevnaté části. Nejlépe se jí bude dařit na slunném záhoně, není náročná na zálivku ani na hnojení. Pěstování v nádobách je o něco problematičtější – vystihnout ideální zálivku tak, abyste rostlinu nepřemokřili nebo aby naopak neuschnula, může být problém.

Možnosti množení levandule

Pěstování ze semen

Pěstování ze semen je považováno za nejjednodušší, je ovšem zdlouhavé a vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Semena je nutné zasít do velmi jemného substrátu, který musí udržovat svoji stálou vlhkost. Následně je třeba sazeničky pikýrovat dle potřeby, než vyrostou do fáze, kdy je možné je vysadit do záhonu.

Levanduli můžeme sadit např. ze semen
Levanduli můžeme sadit např. ze semen | Zdroj: Gluhova Olga / Shutterstock

Hřížení

Při hřížení využijeme dlouhých výhonů mateční rostliny, výhon ohneme a vpravíme do zeminy, kde ho upevníme. Po pár týdnech výhon v zemi zapustí kořeny, je možné ho odstřihnout a přesunout na cílové stanoviště.

Řízkování

Řízkování je nejzaručenější metodou množení levandule. Levandule dobře zakořeňuje a tento způsob rozmnožování nebude dělat problém ani zahradnickým začátečníkům.

Jak na to

  1. Na řízkování se připravíme pořízením vhodných květníků a zeminy smíchané s pískem. K řízkování je ideálním obdobím jaro, před rozkvětem rostliny, ale může se řízkovat i na podzim, v období, kdy levandule vyžaduje pravidelný řez.
  2. Zdřevnatělé části rostliny se na řízkování nehodí, seřízneme tudíž nekvetoucí výhony přibližně 10 cm dlouhé v místě, kde přechází zdřevnatělá část do měkké. Ostrý šikmý řez je možné obalit v práškovém stimulátoru růstu, ale tento krok není nezbytný. Levandule se zakořeňováním problém nemá, stimulátor je pouze urychlovačem tvorby kořenů.
  3. Z řízku odstraníme listy až do poloviny jeho délky a vsadíme do připraveného substrátu tak, že lístky, které na rostlině zbyly, se nacházejí těsně nad substrátem. Sazenice na rozdíl od zralých rostlin vyžadují zálivku, ovšem je třeba se vyvarovat přílišného přemokření. Stanoviště sazenice vyžadují světlé, je však dobré je chránit před přímým sluncem.

Nejefektivnějším způsobem množení levandule je prostě řízkování. Zvládne ho opravdu každý díky dobré schopnosti řízků levandule vytvářet kořenový systém, je vcelku rychlé a pohodlné. Navíc se při podzimním střihu mohou využít odstřižené části rostliny.