Clematis alias plamének zkrášlí vaši zahradu, pokud mu dopřejete náležitou péči

Clematis alias plamének zkrášlí vaši zahradu, pokud mu dopřejete náležitou péči Foto: Stakhov Yuriy / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Clematis neboli plamének patří mezi nejoblíbenější kvetoucí révy našich zahrad. Zahrnuje dřevité, listnaté odrůdy, stejně jako bylinné a stálezelené. Jednotlivé druhy se liší tvarem květů, barvami i obdobími kvetení, ačkoli většina kvete mezi časným jarem a podzimem – dostane-li se jim správné péče.

Přísun slunečních paprsků ano, ale s mírou

Úspěšné pěstování plaménku závisí na zvoleném typu, ale většina rostlin sdílí stejné základní požadavky. Péče je naštěstí poměrně jednoduchá, jakmile lépe porozumíte konkrétnímu druhu rostliny. Dlouho se říkalo, že plamének preferuje „hlavu na slunci a nohy ve stínu“. Aby prospíval, potřebuje denně alespoň 6 hodin slunečního svitu. Některé druhy se mohou zdát přizpůsobivější než jiné, ale zajištění toho, aby rostliny dostaly správné množství světla, bude pro produkci jejich květů zásadní.

Navzdory toleranci k teplu může plamének vyžadovat odpolední stín, pěstuje-li se v teplejších oblastech. Doporučuje se aplikovat mulč pro udržení vlhkosti půdy a chladného kořenového systému rostliny po celé léto. Lze také vysadit nějaký typ mělkých vytrvalých rostlin kolem základny plaménku, aby chránily jeho kořeny před sluncem.

Důležité je vybrat správnou půdu, hnojivo a umístění

Clematis preferuje dobře odvodněnou půdu, udržovanou trvale vlhkou. Ideální je mírně kyselá s pH 6,5–7. V době výsadby použijte vyvážené hnojivo, aby váš plamének hezky rostl a prospíval. Ve většině případů réva nebude vyžadovat dodatečné hnojení, ale mnozí zahradníci jí ho přesto dopřávají každoročně, obvykle brzy na jaře před vytvořením poupat.

Rozkvetlý plamének lezoucí přes zahradní plot
Rozkvetlý plamének lezoucí přes zahradní plot | Zdroj: Steve Cymro / Shutterstock

Rostliny vyžadují určitý druh podpory, která by vedla jejich růst. Typ nosného systému je zpravidla závislý na pěstované odrůdě. Např. tyče jsou přijatelnou volbou pro menší plamének, dorůstající do výše 0,6 až 1,5 m.
Zahradní oblouk či pergola může být vhodnější pro pěstování větších typů, které dosahují 2 až 4 m. Většině odrůd plaménku se poměrně dobře daří při pěstování podél mříží nebo plotu.

Způsob prořezávání závisí na odrůdě

Proces prořezávání plaménku se u jednotlivých druhů značně liší, proto se rostliny dělí do tří skupin. První skupina se skládá z plaménků, které začínají kvést brzy na jaře a tvoří poupata na starém dřevě. Vyžadují minimální řez provedený v létě poté, co přestanou kvést. Řadí se sem plamének horský a jeho kultivary.

Plamének obrůstající zahradní oblouk
Plamének obrůstající zahradní oblouk | Zdroj: Molly Shannon / Shutterstock

Plaménky druhé skupiny (např. kultivar „Nelly Moser“) kvetou na novém i starém dřevě a stejně jako třetí skupina těží z rozsáhlejšího řezu. Obecně je nejlepší prořezávat je koncem zimy nebo velmi brzy na jaře ještě před vyrašením. V této době by se měly odstranit veškeré stonky, které utrpěly poškození nebo odumřely během chladnějších měsíců.

Do třetí skupiny se řadí plaménky kvetoucí na novém dřevě. Mohou být prořezávány vcelku agresivně. Patří sem plamének vlašský a jeho kultivary.

Spíše než se zbláznit snahou o ideální techniku pro každý kultivar ale raději vyzkoušejte selský přístup: nechte rostlinu růst z předchozího roku až do poloviny jara. Začněte prořezávat teprve, až uvidíte, které liány jsou mrtvé a které začínají obrůstat listy.