Svépomocí vybudované zahradní jezírko udělá majiteli dvojnásobnou radost

Svépomocí vybudované zahradní jezírko udělá majiteli dvojnásobnou radost Foto: Marinodenisenko / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Pokud přemýšlíte o zbudování jezírka v zahradě, věřte, že bude opravdu přínosem. Zahrada získá další zajímavý prvek a vy podáte pomocnou ruku množení užitečných živočichů.

Volba velikosti jezírka

Malá vodní plocha, osázená vodními rostlinami, která bude útočištěm mnohým obojživelníkům, a přitom zkrášlí váš pozemek, je určitě vhodná do každé zahrady, ale také do volného prostoru poblíž chaty či chalupy.

Velikost jezírka zvolíme podle našich preferencí a možností. Na velkých pozemcích můžeme zbudovat i veliké jezírko, kde si v parných dnech budeme moci zaplavat mezi okrasnými rybami a lekníny. Pokud nemáme k dispozici takto velkou plochu, můžeme vybudovat opravdu malé jezírko, kde sice nebudeme chovat ryby, přesto zútulní i tu nejmenší zahrádku a poskytne útočiště třeba ohroženým druhům obojživelníků.

Vhodná lokalita

V první řadě zvážíme své možnosti a vybereme vhodnou lokalitu. Ta by neměla být přímo pod stromy, ze kterých intenzívně opadává listí, které by jezírko trvale znečišťovalo. Jezírko by také nemělo být v místě, kam intenzívně svítí slunce po celý den. Ideální je doba slunečního svitu asi 5–6 hodin.

Vyberte vhodnou lokalitu a materiál
Vyberte vhodnou lokalitu a materiál | Zdroj: serhii.suravikin / Shutterstock

Volba materiálu

Ujasníme si možnosti velikosti a výběr materiálu, ze kterého jezírko vybudujeme. Na zbudování malého jezírka postačí prefabrikovaná nádrž, kterou je ovšem potřeba doplnit filtrací vody. Prefabrikované nádrže se nabízejí v různých velikostech a tvarech.

Druhou možnou cestou je zbudování jezírka pomocí PVC fólie. Dík tomuto postupu můžete získat opravdu prostorné a hluboké jezírko, je ovšem potřeba počítat s mnohem náročnějšími pracemi než v případě osazení hotovou plastovou nádrží.

Technologie stavby

Po výběru místa a volbě velikosti a technologie stavby si do terénu vyznačíme tvar jezírka a pustíme se do výkopových prací. Při výkopových pracích počítejte s hloubkou nejméně 10 cm větší, než je finální hloubka jezírka. Vykopané dno je třeba omítnout prosátou a mokrou zeminou, kterou po vyschnutí poklademe silným igelitem a geotextilií. Tuto vrstvu následně zasypeme pískem a položíme PVC fólii. Ta je většinou v pruzích a při budování většího jezírka je nutné ji svařit tak, aby nevytvářela žádné záhyby, kde by se hromadil kal. Fólii nyní můžeme zasypat říčním štěrkem, břehy obložit kameny a jsme téměř u konce.

Využití

V jezírku, které je hluboké 1,5 m mohou zimovat i okrasné ryby, pokud se je zde rozhodnete chovat. Jestliže je vaše jezírko mnohem mělčí, rozhodně nelitujte, můžete zjara pozorovat zájem místních žab, které se půjdou do jezírka pářit. Věřte, že žáby, které se vám rozmnoží na vaší zahradě, udělají opravdu dobré služby. Pochytají velké množství hmyzu včetně obtížných komárů a ovádů.

Úskalí jezírek

Každé zahradní jezírko ovšem skrývá své úskalí. Při budování je třeba se vyhnout kolmým stěnám, které se těžko zakrývají kameny, většinou je třeba počítat s filtrací jezírkové vody a také nepodcenit množství světla, které ovlivňuje tvorbu řas. Složitý terén dna, zase znesnadňuje čištění.

Prostě každé jezírko, i sebemenší, stojí za to. Udělá parádu, a ještě bude užitečné.