Geniální nápady, jak využít levanduli

Geniální nápady, jak využít levanduli Foto: ESstock / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Levandule je fialovým keřem rostoucím především v západním Středomoří. Postupem času se ale tato bylina dostala také k nám. Nejedno pole či zahrada jsou dnes obsypány touto fialově kvetoucí rostlinou. Ta má, nejenom v domácnosti, spoustu využití.

Základem je sběr ve správnou chvíli

Levanduli lze využít jak v jejím sušeném, tak také čerstvém stavu. Základem je levanduli sbírat ve chvíli, kdy ještě květy nejsou úplně rozvité. Ideální je levanduli stříhat během slunného dne tak, aby byla co nejvíce rozvinutá a plná síly.  Pak již záleží na vás, zda ustřihnete pouze krátký stonek s květem, nebo naopak stonek prodloužíte a ustřihnete jej i s lístky. Nikdy ale nestříhejte příliš. A to proto, aby vám rostlina vydržela růst i v dalších letech.

Sušit lze přirozeně i za pomoci sušičky 

Ustřihnutou levanduli lze následně usušit. A to buď ve svazcích zavěsit levanduli květem dolů, nebo ustřihnuté květy rozložit například na novinový papír. Oběma těmito způsoby budou květy levandule suché během pár dnů. Záleží, zda vám při sušení bude asistovat sluníčko. Použít můžete také klasickou sušičku ovoce. Zde si ale dejte pozor, abyste levanduli nepřepálili.

Usušenou levanduli lze poté využít v mnoha různých podobách. A to nejenom jako přírodní vůni do bytů či na terasu. Často se využívají také její léčebné účinky.

Levandule má širokou škálu využití
Levandule má širokou škálu využití | Zdroj: 279photo Studio / Shutterstock

Levandulový čaj má zázračné účinky především na naše zažívání

Pokud se rozhodnete levanduli používat jako bylinku, přinášíme vám několik typů na její zpracování. Usušenou levanduli lze například nadrtit, zalít vroucí vodou a pít jako čaj. Ten pomáhá především při zažívacích potížích. Konkrétně pomůže od bolesti žaludku, při zácpě a také při nadýmání. Pokud jste milovníky čajů, pak je výborná i kombinace levandule s heřmánkem. I tato bylina totiž pomáhá při střevních obtížích. Levandule by měla být zalita horkou vodou a louhována po dobu přibližně deseti minut. Kromě bolestí žaludku si poradí také s bolestmi hlavy nebo nespavostí.

Líh spolu s levandulí pomáhá od bolestí kloubů

Léčebné účinky levandule lze využít také po přidání byliny do lihu. Tato směs pomůže například při hmyzím bodnutí nebo problémech revmatického směru. Tentokrát čerstvé květy levandule na dva týdny nechte louhovat v konzumním lihu. Následně směs sceďte do uzavíratelné a tmavé lahvičky. Klouby pak potírejte v pravidelných intervalech nejlépe každý večer.

Levandule je skvělou surovinou také do kuchyně

V kuchyni je známá příprava levandulových sušenek či levandulového sirupu. Málokdo ale slyšel o přípravě levandulového cukru. 250 gramů třtinového cukru smíchejte se třemi lžícemi čerstvých květů levandule. Tuto směs uchovávejte v uzavřené nádobě. Levandulový cukr lze přidávat například do limonád, čajů a kávy.

Kromě léčebných účinků také nádherně voní

Levandule je pověstná svou vůní. Sušená levandule provoní byt sama o sobě. Spolu s několika málo surovinami ale zvládnete vyrobit i příjemný osvěžovač vzduchu. Do malé dekorativní, nejlépe skleněné, nádoby vložte nasušené levandulové květy. Ty zalijte čistým lihem. Díky propojení alkoholu s levandulí vznikne příjemná aromatická vůně, která se do vzduchu bude uvolňovat i několik týdnů. Přeceděnou směs můžete také naředit vodou a následně rozprašovačem osvěžovat vzduch v místnosti.