Letní prořezávání meruněk a broskvoní: Proč, kdy a jak

Letní prořezávání meruněk a broskvoní: Proč, kdy a jak Foto: zoyas2222 / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Prořezávat meruňky a broskvoně je nutné nejen proto, aby lépe vypadaly, ale hlavně kvůli podpoře nového růstu a větší produkci ovoce. Ořezávání všech odumřelých nebo nežádoucích větví zajistí více světla a optimalizuje proudění vzduchu, což prospěje zdraví vašich stromů.

Vhodná doba k letnímu řezu

Ideální je prořezat strom hned po sklizni ovoce. Bude nadále růst, rychleji se hojit a obrůstat dalšími větvemi, takže příští rok poskytne více plodů. Počkejte do pozdního léta, aby se strom mohl uzdravit a vyhnout nemocem, ale nezačínejte s tím až příliš pozdě. Řez můžete provést i zkraje podzimu, snížíte tím však schopnost stromu odolat mrazu během zimy. Letní řez se primárně používá k boji proti škůdcům nebo chorobám, případně k nápravnému řezu při křížení větví apod.

Nástroje potřebné k prořezávání

K letnímu prořezávání meruněk a broskvoní budete potřebovat žebřík, pochopitelně ostré nůžky a také pilu k tomu určenou. Je důležité sterilizovat nástroje v 10% roztoku bělidla nebo lihu po dobu 30 sekund, abyste se ujistili, že jsou čisté a nebudou přenášet choroby z jedné rostliny na druhou.

Ruční prořezávače (nůžky) jsou nejlepším nástrojem v oboru, se kterým budete provádět drtivou většinu náročné práce. Ideální nůžky mají vyměnitelné díly pro případ, že by se něco zlomilo, a pohodlné držení.

Pila na prořezávání vám pomůže vypořádat se s velkými větvemi, se kterými si malé nůžky jen tak neporadí, a to hlavně při počátečním tvarování mladé meruňky.

Zahradník prořezává ovocné stromy nůžkami.
Zahradník prořezává ovocné stromy nůžkami. | Zdroj: ueuaphoto / Shutterstock

Správný postup prořezávání

Odřízněte všechny odumřelé, nemocné či poškozené větve. Nezapomeňte ani na ty, které rostou směrem dolů nebo ke středu stromu. Když je neostříháte, riskujete, že naruší růst zdravějších větví. Odřízněte také větve, které si navzájem konkurují, tj. vyrůstají ze stejného místa. Jednoduše si ponechte tu zdravější.

Odstraňte celkem alespoň 1/3 větví. Meruňky rostou rychle, proto potřebují výraznější řez než jiné ovocné stromy. Ujistěte se, že je prořezáváte rovnoměrně po celé výšce stromu. Je-li strom novější, můžete odříznout více větví, a jestli je naopak starší, pak méně.

Jak na řez broskvoní

Letní prořezávání broskvoní zahrnuje odstranění nejsilnějších výhonků, zejména těch, které rostou na zadní straně větví. Zabráníte tak příliš silnému olistění, působícímu jako bariéra pro světlo a vzduch, a usnadníte dozrávání broskví. Efektivní letní řez vám navíc ušetří trochu práce při tom zimním. Pokud ho neprovedete, budete mít v zimě naopak co napravovat. Broskvoně produkují spoustu plodů, ale pro dosažení kvalitní produkce bude třeba některé obětovat. Mezi jednotlivými plody ponechte prostor asi 4 prsty, na nejlepších větvích více.

Prořezávání větví broskvoně za účelem vytvoření koruny
Prořezávání větví broskvoně za účelem vytvoření koruny | Zdroj: Julia Berezhna / Shutterstock