Zbavte se Mandelinky bramborové pomocí těchto typů

Zbavte se Mandelinky bramborové pomocí těchto typů Foto: mandelinka bramborová / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Mandelinka bramborová, jak již její druhový název vypovídá, je postrachem každé plodiny brambor. Tohoto škůdce se chce každý zahrádkář pěstující brambory zbavit. Přinášíme vám několik typů, jak na to.

Mandelinka miluje především brambory

Mandelinka bramborová je milovníkem bramborové natě. Pokud se vám na bramborách tento škůdce objeví, je s ním boj poměrně náročný. A to především proto, že mandelinka dokáže za svůj život naklást více než dva tisíce vajíček. Mandelinka ale není milovnicí pouze bramborových natí. Napadnout může také rajčata nebo jiné rostliny, které na zahradě pěstujete.

Mandelinky můžete zkusit ručně vysbírat

Pokud výskyt Mandelinky objevíte hned v začátku, můžete vsadit také na její sběr a likvidaci. V takovém případě vám postačí pouze rukavice. Mandelinky nasbírejte a ihned zlikvidujte. V opačném případě by se rychle mohly vrátit zpět. Pokud je nechcete zabíjet rukou, lze je také házet do slaného roztoku či horké vody.

Likvidaci mandelinek zvládnete i bez chemie

Samozřejmě, že lze tohoto škůdce vypudit různými chemickými přípravky a postřiky. Pokud ale chcete udržet svou zahradu zcela přírodní, existují i způsoby, které stojí pár korun, a žádnou chemii neobsahují.

Mandelinku lze hubit několika způsoby
Mandelinku lze hubit několika způsoby | Zdroj: Uryupina Nadezhda/ Shutterstock

Skvěle funguje voda smíchaná se solí i líh z kopřiv

Možná se vám to zdá příliš jednoduché, je ale pravdou, že spojení vody a soli funguje výborně. Stačí smíchat litr vody s několika lžícemi soli. Tímto vzniklým roztokem postříkáte listy napadených brambor. A to minimálně jednou týdně. Pozor ale dejte na to, aby se vám solí listy nespálily.

Vyzkoušet můžete také líh z kopřiv. V několika litrech vody nechte po dobu pěti až sedmi dnů louhovat hrst kopřiv. Vodu následně přeceďte a opět rozprašovačem postříkejte napadené brambory. Postup opakujte v pravidelných intervalech minimálně jednou týdně. Zbavíte se tak především čerstvě vylíhlých larev mandelinky bramborové. Dalším účinným roztokem je roztok z listů vlašského ořechu. Kýbl listů zalijte vodou a nechte vařit 20 až 30 minut. Následně dolijte kýbl studenou vodou a nechte louhovat tři až pět dní. Přeceděnou vodu aplikujte postřikem na listy brambor.

Bylinky a další rostliny jsou pro mandelinku také nepřítelem

Pokud nechcete připravovat roztok, můžete také vyzkoušet účinek různých rostlin. Mandelinka bramborová je pověstná tím, že jí nevoní různé rostliny. Nesnáší například měsíček lékařský, křen, kopr nebo šalvěj. Mezi brambory tak stačí vysázet několik těchto rostlin. Nebo vsaďte na klasiku a pochytejte slunéčka sedmitečná. Beruška, jak se tomuto broučkovi jinak říká, si na mandelince bramborové ráda pochutná. Usnadní vám tak práci s likvidací tohoto škůdce.

Naše babičky k hubení mandelinek používaly mýdlo

Typem, který používaly již naše babičky, je postříkání rostlin mýdlovou vodou. Mýdlo na praní nastrouháme a rozmícháme ve vodě. Následně touto vodou polijeme bramborové listy. Mandelince tento nálev s kusy mýdla ucpe dýchací cesty a udusí ji.

Mandelinka si na způsob ochrany brzy zvykne

Ať už si vyberete jakoukoliv z metod hubení mandelinky bramborové, nezapomeňte, že se tento škůdce postupně stává odolným. Je tak potřeba způsob likvidace minimálně každé dva roky obměnit. Díky tomu budete mít jistotu, že vaši úrodu žádný škůdce nezničí. Prevencí je také měnit pravidelně místo, kde brambory pěstujete. Může se totiž stát, že larvy v půdě přezimují a na jaře se na plodině opět objeví.