Komáři se líhnou v sudech na dešťovku a okupují jezírka. Zbavte se jich jednou provždy

Komáři se líhnou v sudech na dešťovku a okupují jezírka. Zbavte se jich jednou provždy Foto: STEKLO / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Stojatá voda zachycená v sudu po dešti umožňuje šetrný způsob zalévání, prospívající rostlinám i půdě. Její nevýhodou je však to, že představuje ideální prostředí pro komáry, podobně jako zahradní jezírka. Naštěstí existují postupy, jak zabránit tomu, aby se komáři kolem sudů a jezírek vyskytovali.

Zabraňte množení otravného hmyzu

Sudy na dešťovou vodu se vám na zahradě rozhodně vyplatí, kromě jiného samozřejmě proto, že jsou skvělé k zachování vody pro nadcházející horké dny. Jenomže kde jsou sudy, tam se bohužel zdržují a rozmnožují také komáři přenášející nebezpečné nemoci.

Samičky kladou do stojaté vody vajíčka, z nichž se vyvinou larvy. Nedokážete-li jejich populaci dostat pod kontrolu, brzy přivodí zkázu vaší zahradě i domu. Uchráněny před nimi nebudou ani bazény, květináče, kbelíky, rybníčky či zahradní jezírka bez ryb. Jak můžete omezit výskyt komárů?

Nalijte do sudu trochu mycího prostředku či rostlinný olej

Tekutý mycí prostředek na nádobí vytvoří na hladině v sudu hladký film. Když se tam komáři pokusí přistát, utopí se dřív, než stihnou naklást vajíčka. Používejte ale přírodní saponát a vyhněte se přípravkům s parfémy či odmašťovadly, zvláště pokud své rostliny chcete toutéž vodou zalévat. Jedna nebo dvě polévkové lžíce tekutého prostředku týdně stačí na většinu dešťových sudů.

Další možností je rostlinný olej, jehož vrstva se udrží na hladině a usmrtí larvy. Jestliže se na něm komáři pokusí přistát, udusí se v něm. Použijte asi čtvrt šálku jakéhokoli druhu oleje týdně (včetně olivového). Zahradnický nebo dormantní olej je rovněž účinný pro prevenci komárů v sudech s dešťovkou. Nepoužívejte olej v jezírku, kde chováte rybky, ani v pítku pro ptáky.

I skořicový olej může být dobrou volbou, nakapejte 5 až 6 kapek přímo do vody, kde uvidíte larvy. Nezklame ani jemná síťovina, pevně připevněná k sudu třeba pomocí gumové šňůry Bungee Cord.

Přidejte do stojaté vody přípravek Mosquito Dunk

Účinnou variantou pro boj s komáry jsou tzv. Mosquito Dunks. Tyto brikety vypadají jako malé béžové koblihy, které plavou na stojaté vodě. Mohou být použity v dešťových sudech, ptačích pítkách, okapech, nádržích aj. Pomalu se rozpouštějí a uvolňují bakterii, která je toxická pro všechny druhy komářích larev, ne však pro užitečný hmyz. Jedna briketa zabíjí larvy po dobu 30 dní nebo déle, vyměňují se dle potřeby a po prudkém dešti by se měly zkontrolovat. Ujistěte se, že štítek produktu uvádí, že jsou brikety určeny pro jezírka. Jiné typy, které zabíjejí housenky, totiž nebývají ve vodě účinné.

Přípravek proti komárům
Přípravek proti komárům | Zdroj: stockphotofan1 / Shutterstock

Zarybněné jezírko se před komáry ochrání samo

V uctivé vzdálenosti udrží komáry také jedna nebo dvě zlaté rybky, jejichž výkaly navíc poskytnou rostlinám trochu hnojiva bohatého na dusík. Není to však dobré řešení, pokud váš dešťový sud stojí na přímém slunci a voda v něm je příliš teplá. Před prvním tuhým mrazem rybky vyjměte a přeneste dovnitř.

Pokud máte zahradní jezírko, pořiďte si ryby i do něj. Rády se živí larvami komárů a zajistí, aby voda zůstala bez nich. Tento trik je šetrný k životnímu prostředí, nákladově efektivní a v neposlední řadě hezký na pohled.

Rybičky se vám budou hodit.
Rybičky se vám budou hodit. | Zdroj: Vital Safo / Shutterstock