Tipy pro svěží trávník během horkého léta: správné hnojivo, důsledné zalévání a sečení

Tipy pro svěží trávník během horkého léta: správné hnojivo, důsledné zalévání a  sečení Foto: Izabela Magier / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Všichni chceme mít krásně zelený trávník, připravený na letní aktivity, jako je zahradní grilování s přáteli, ovšem dosáhnout toho nemusí být snadné. Naštěstí existuje hned několik klíčových pravidel, která by vám v případě dodržování měla zaručit zdravý a svěží trávník po celé léto.

Aplikujte na trávník hnojivo

Správný půdní základ je jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého a skvěle vypadajícího trávníku. Kvalitní, odpovídající hnojivo mu dodá živiny potřebné k podpoře silných kořenů, konzistentnímu růstu a prevenci plevele. Optimální čas pro jeho aplikaci nastává mezi koncem května a začátkem června, nejlépe na suchý trávník v době, kdy se předpokládá, že dva až tři dny nebude pršet, aby se hnojivo hned nesmylo. Použití příliš velkého množství hnojiva, když jsou teploty značně vysoké, by ale mohlo trávník stresovat a spálit, takže pak bude žlutý a matný.

Důsledně trávník zalévejte

Zavlažování trávníku během horkých letních měsíců je zásadní. Kombinace letního slunce a nekonzistentního vodního režimu si na jeho vzhledu může vybrat krutou daň. Abyste ho neměli suchý, nerovnoměrný a plný hnědých skvrn, měli byste zavlažovat alespoň čtyřikrát týdně a pokaždé trávníku dodat přibližně 1,27 cm vody.

Důležité je rovněž zalévat ve správnou denní dobu, protože např. zavlažování pozdě večer může způsobit, že trávník bude náchylný k plísňovým chorobám. Nejlepší čas nastává ráno (čím dříve, tím lépe), případně brzy odpoledne. Voda by se ale měla vsáknout do trávy ještě před setměním.

Pokud uvidíte, že voda stéká z trávníku na cestu, je to známka toho, že jej zaléváte příliš intenzivně nebo že je půda nasycená. Zalévejte plynule a pomalu. Jakmile zaznamenáte odtok vody, přesuňte postřikovač na jiné místo.

Nastavte výšku sečení

Pravidelné sekání trávníku zajišťuje konzistentní růst. Zkontrolujte však ostrost a výšku nožů vaší sekačky, měla by být nastavena na přibližně 7,62 cm. To je zásadní pro snížení stresu trávy, k němuž by mohlo dojít, pokud by stébla byla posekána příliš nakrátko.

Delší tráva podporuje i delší kořenový systém a umožňuje vodě snazší přístup. Úprava výšky sekačky se možná jeví jako drobná změna, ale ve výsledku může znamenat obrovský rozdíl, který vašemu trávníku pomůže překonat náročné období veder.

Profesionální zahradník se sekačkou se stará o trávu.
Profesionální zahradník se sekačkou se stará o trávu. | Zdroj: africa_pink / Shutterstock

Zbavte se hmyzích škůdců

I při nejlepších metodách údržby letního trávníku může otravný hmyz stále představovat hrozbu. Larvy chroustů mohou např. pomalu rozežrat kořeny vaší trávy a způsobit nevzhledné hnědé skvrny. Dalším hmyzem, na který je potřeba si dávat pozor, jsou ploštice, malé a sotva patrné. Mají tendenci shromažďovat se na slunných, otevřených travnatých plochách a živí se stonky trávy. Rovnoměrným rozprostřením určitého množství přípravku proti hmyzu mezi květnem a srpnem můžete svému trávníku poskytnout tu nejlepší prevenci.