3 jednoduchá pravidla, aby váš oleandr kvetl až do prvních mrazů

3 jednoduchá pravidla, aby váš oleandr kvetl až do prvních mrazů Foto: Evgeny Savchenko / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Oleandr je poněkud zvláštní rostlinou. I přesto, že je jedovatý, jeho květy se používají k lékařským účelům. Zároveň patří mezi nádhernou, na péči ale poměrně náročnou květinu. Pokud jej pěstujete doma, rozhodně se vám vyplatí znát triky o jeho péči.

Základem úspěchu je teplo

Teplo, teplo a zase teplo. Jedním ze základních pravidel pěstování spokojeného oleandru je právě teplota. Oleandry vám nebudou růst ve chvíli, kdy je umístíte do stínu. A nejde pouze o stín. Důležité je jak přímé sluneční světlo, tak také místo, kde se oleandr nesetká s průvanem. Teplo a především sluníčko napomáhají ke kvetení oleandrů. A proč právě teplo? Oleandr je rostlinou pocházející ze Středomoří. Právě zde si vybudoval svou teplomilnost.

S tím, že má oleandr rád teplo, souvisí i jeho péče v zimních měsících. Při zazimování oleandru nečekejte na mrazy. Rostlinu do tepla přesuňte ještě dříve, než teplota klesne pod 13 °C.  Během zimního období oleandr ani nemusíte příliš zalévat. Bohatě postačí, že bude půda vlhká. Nikdy ji však nenechte úplně vyschnout.

Kvůli zakořenění oleandr potřebuje dostatek prostoru

Oleandr je na pěstování poměrně náročnou květinou. A tak si diktuje také velikost květináče. Právě výběr květináče a zemina, do které je oleandr umístěn, můžou být při úspěchu pěstování zásadní. Oleandr vždy potřebuje prostor. Každoročním přesazováním rozhodně nic nezkazíte. Vždy jej ale přesazujte do trošku většího květináče.

Pokud máte oleandr již několik let, pak se s přesazováním nemusíte zdržovat. Bohatě postačí, když vyměníte část vrchní zeminy za novou. Rostlina ale vždy musí mít dostatek místa na rozrůstání svých kořenů. Důležité je pak také sledování kyselosti půdy. PH zeminy by se mělo pohybovat v rozmezí od 6,7 do 7,5. Ideální zeminou je spojení písku, propustné směsi drnovky a pařeništní zeminy.

Přesazováním nic nezkazíte
Přesazováním nic nezkazíte | Zdroj: Botond Horvath / Shutterstock

Pozor si dejte na různé škůdce, ty je potřeba odstranit hned v začátcích

I přesto, že je oleandr jednou z nejjedovatějších rostlin na světě, pochutnává si na něm nejeden škůdce. Pěstovat jej můžete jak uvnitř, tak také venku. Právě v místnostech si ale dejte pozor na větrání. V opačném případě se na rostlinách může vyskytnout plíseň. Péči musíte věnovat i rostlině, která nekvete. Oleandr má k nekvetení vždy nějaký důvod, například se může jednat o napadení černí. Vždy, když zjistíte jakékoliv napadení oleandru, na nic nečekejte a zasaženou část rostliny opatrně zastřihněte. Abyste předešli, popřípadě eliminovali škody nákazy, pravidelně květinu stříkejte speciálními přípravky.

Bez živin oleandru žloutnou listy

Olenadr také tíhne ke žloutnutí listů. To bývá nejčastěji způsobeno nedostatkem železa, popřípadě i takzvaným slunečním úpalem. Při žloutnutí ihned květinu dáme do polostínu a vyzkoušíme dohnojit hnojivem, které zvýší množství železa v půdě.

V polostínu se snadno zbavíte napadení rostlin

Do polostínu rostlinu umisťujeme také ve chvíli, kdy je napadena takzvanými puklicemi. Ty jsou malými vypouklými hrbolky, které se objevují na listech oleandru. Abyste se jejich výskytu zbavili, je potřeba nožem hrbolky seškrábat. Ošetřené listy se následně umyjí jarovou vodou a následně postříkají insekticidem.