Tipy, díky kterým zamezíte praskání rajčat

Tipy, díky kterým zamezíte praskání rajčat Foto: i-am-helen / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Snad každému zahrádkáři se stalo, že mu s láskou opečovávaná rajčata těsně před sklizní popraskala. Naštěstí existuje hned několik možností, jak tomu zabránit.

Stále více lidí se znovu snaží o alespoň částečnou potravinovou soběstačnost. Nehledě na to, že vlastní rajčata zkrátka voní a chutnají mnohem lépe než ta, která koupíte v obchodě. A vlastnoručně vypěstovaná úroda vás naplní hrdostí. Problém nastává ve chvíli, kdy opečovávané rostlinky napadne plíseň nebo začnou plody praskat. Praskání rajčat však můžete poměrně snadno zabránit. Stačí dodržovat jen několik zásad.

Proč vlastně rajčata praskají

Popraskaná rajčata nejsou nijak závadná, chuťově jsou srovnatelná s těmi nepopraskanými, ale praskliny ovlivňují texturu povrchu, což některým lidem vadí a na kráse rajčatům také samozřejmě nepřidávají. Za praskání plodů rajčat může především nepravidelná zálivka. Pokud je tedy pravidelně nezaléváte a pak je přelijete nebo je velké sucho, po kterém přijde vydatný déšť, vnitřek rajčat bude růst rychleji než vnější slupka, což právě vede k jejímu praskání.

Nepravidelné zalévání způsobuje praskání rajčat
Nepravidelné zalévání způsobuje praskání rajčat | Zdroj: Raksan36studio / Shutterstock

Rajčata mohou praskat dvěma různými způsoby: vertikálními trhlinami, kdy se praskliny táhnou od horní části plodu až k jeho spodní části, a soustřednými trhlinami, které se často objevují na horní části plodu dokola kolem slupky, což je častější u velkých odrůd. Praskliny jako takové rajčata neznehodnocují, ale mohou umožnit vniknutí škůdců do plodů, případně mohou začít plody uhnívat. Pokud praskliny neodhalují vnitřek rajčat, můžete je nechat klidně dozrát, ale dávejte na něj pozor a pravidelně je kontrolujte. Pokud si všimnete napadení škůdci či počínající hniloby, z rostliny je odstraňte.

Jak zabránit praskání rajčat

Pokud byste chtěli mít 100% jistotu, že vám rajčata nepopraskají, museli byste mít naprostou kontrolu nad jejich zálivkou, což by znamenalo, mít je ve skleníku, aby nemohly popraskat v důsledku přívalových dešťů. V případě velmi vytrvalých dešťů by však mohlo dojít k prosakování spodní vody a mohla by popraskat i tak – i když je to méně pravděpodobné, než když jsou rajčata jen tak na záhonku.

I mimo skleník však můžete učinit několik opatření, která riziko prasklin významně sníží:

Rajčata pravidelně a důkladně zalévejte

Rajčata potřebují poměrně dost vody, proto je v létě zalévejte minimálně každý třetí den. Pokud je však velké horko, je možné, že je budete muset zalévat denně. Potřebu vody poznáte jednoduše tak, že u stonku strčíte ukazováček do země, pokud je půda vlhká, není třeba rostlinky zalít. Pokud je však suchá, je čas rajčata napojit. Vodu lijte ke stonku pomocí klasické konve, vyhněte se rozstřikovačům, abyste zbytečně nekropili listy. Tím omezíte jednak hnědnutí listů a také šíření chorob. Na vodě nešetřete. Pravidelné a hloubková zálivka minimalizuje dopad náhlých vydatných dešťů, protože rostliny neutrpí šok z nadměrného množství vody po trvajícím suchu, které, jak jsme si již vysvětlili, způsobuje ono nežádoucí praskání plodů.

Nepodceňujte mulčování

Pokud půdu kolem rostlinky pokryjete dvou až třícentimetrovou vrstvou organického mulče (například slámy, jehličí nebo drcené kůry) možnost praskání ještě více snížíte. Mulč totiž pomáhá udržovat stálou úroveň půdní vlhkosti, a půda tak nebude vysychat.

Vybírejte odolné odrůdy rajčat

Některé druhy rajčat jsou k praskání náchylnější než jiné. Mnoho hybridních odrůd je odolnější nejen vůči praskání, ale také vůči chorobám a zároveň slibují vysokou produktivitu. Patří mezi ně například Bejbíno, Orkadu, Toríno či Dafne.

Nenechávejte rajčata přezrát

Rajčata sbírejte v momentě, kdy uzrají, nenechávejte je na rostlině o moc déle. Pokud jsou rajčata téměř zralá a blíží se velký déšť, skliďte je také. Rajčata pak dejte je na okenní parapet, aby se proces zrání dokončil a zároveň vám v důsledku deště nepopraskají.

Zvažte drenáž

Pokud máte možnost vysadit rajčata ve vyvýšených záhonech nebo v nádobách s drenážními otvory, udělejte to. Tím totiž zajistíte odvodnění rostlin v případě přívalových dešťů. Jedinou jejich nevýhodou je to, že se s vodou vyplavují také živiny, je proto potřeba rajčata pravidelně přihnojovat.