Staňte se definitivně vítězem v boji s hmyzími škůdci

Staňte se definitivně vítězem v boji s hmyzími škůdci Foto: mycteria / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Nejen v létě si může náš byt vybrat za své útočiště některý z nepřeberného množství hmyzích druhů. Obecně je hmyz samozřejmě užitečný a přírodě jeho přítomnost prospívá, pro nás a naše obydlí může být ale naopak nevítaným hostem. Jak proti dotěrnému hmyzu bojovat? A jak zajistit, že už se k vám nebude chtít nikdy nastěhovat?

Hmyzí škůdci a lidská obydlí

Druhů hmyzu, které budeme doma považovat za škůdce, je celá řada. Rozdělit je lze do několika kategorií. V první řadě může jít o hmyz, který nám vlastně nijak neškodí, ale jeho přítomnost může být někomu nepříjemná. Typicky se jedná o pavouky, vůči kterým jsou někteří lidé vskutku zaujatí. Druhou skupinou hmyzích vetřelců je hmyz, který útočí na naše potraviny, oblečení nebo třeba nábytek. Může se jednat o šatní či potravinové moly, červotoče nebo třeba mravence.

Poslední skupinou hmyzích škůdců jsou potom ty druhy, které mohou zaútočit přímo na člověka. V tomto případě mluvíme především o vosách nebo sršních. Dobrá zpráva je, že všechny tyto hmyzí druhy lze vypudit, většinou navíc způsobem, který je šetrný k hmyzu samotnému i životnímu prostředí. 

Jak na pavouky?

Pavouci jsou hmyzem, který si skutečně nezaslouží nešetrné zacházení. Když už s pavouky skutečně nemůžete vyjít, pokuste se je vyhnat přírodním způsobem. Využijte například toho, že pavouci nemají rádi kyselou chuť nebo aroma. Zkuste proto rozmístit po bytě rozkrojené citróny, nebo si připravte roztok octa a nastříkejte jej po bytě. Jednak by to mělo přesvědčit již přítomné pavouky k odchodu, jednak to odradí pavouky, kteří o nastěhování k vám teprve uvažují. 

Jednejte z pavouky šetrně
Jednejte s pavouky šetrně | Zdroj: Veronique Duplain / Shutterstock

Mravenci, mouchy a další

Mouchy patří mezi nejběžnější škůdce v našich domácnostech. V boji s nimi si jako velmi užitečné ukazují sítě do oken. Přímo v interiéru je potom vhodné rozmístit mucholapky. Tato kombinace by vám měla zajistit doma klid. 

Mravence se můžete pokusit vyhnat z domova tak, že jim přes jejich cestičky nakreslíte křídou několik čar. Pro mravence je křída nepřekonatelnou překážkou. Negativní vztah mají stejně jako pavouci k citrusům s jejichž pomocí je můžete také vyhnat. V případě, že by tyto přírodní recepty nepomohly, je možné zakoupit si jed na mravence. Ten funguje tak, že si jej nic netušící mravenci přinesou do hnízda, aby potom zjistili, že je pro ně smrtelný. 

Větší boj s moly

Boj s potravinovými nebo šatními moly patří k těm vůbec nejnáročnějším. Šatní moly se můžete pokusit vyhnat s pomocí levandule nebo cedrového dřeva, případně použít chemické přípravky. 

Na potravinové moly pak platí jediná věc: pokud je objevíte, veškeré napadené potraviny okamžitě zlikvidujte, stejně jako potraviny, které byly s těmi napadenými v jakémkoliv kontaktu. Skříně poté důkladně vysajte, vymyjte a potom vydezinfikujte. Nově nakoupené potraviny skladujte v uzavíratelných nádobách a skříň zajistěte rozmístěním speciálních pastí na moly

Co s bodavým hmyzem?

Pokud si u vás začnou budovat hnízdo sršně, budete se jej pravděpodobně muset zbavit. Pokud hnízdo přímo neohrožuje veřejný prostor, nebudete se moci spolehnout na pomoc hasičů. V takovém případě je nejlepší obrátit se na profesionály. Pokud u vás vosy hnízdo nemají, ale zalétávají k vám často, opět pomohou sítě na okna, případně běžně dostupné lapače vos. 

A co další škůdci?

Kromě hmyzích škůdců nám mohou problémy způsobovat samozřejmě i hlodavci nebo kuny. Na ně platí ultrazvukové plašičky, a samozřejmě i jedovaté návnady. V boji s nimi vám pomůže také kočka. 

Vrátí se?

Bylo by ideální, pokud by existoval způsob, jak se stoprocentní jistotou zajistit, aby vás škůdci v budoucnu již nenavštívili. Takový způsob ale neexistuje. Důsledné udržování čistoty a pravidelná kontrola všech částí bytu jsou tak jedinou cestou, jak minimalizovat riziko návratu škůdců.