Zahradní sezóna: Úkoly co stihnout do konce července na vaší zahrádce

Zahradní sezóna: Úkoly co stihnout do konce července na vaší zahrádce Foto: Sofiaworld/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Červenec je mezníkem poloviny zahradní sezóny. Přinášíme vám seznam úkonů, které byste na své zahradě měli do poloviny července stihnout, aby se z ní stal letní ráj.

Údržba trávníku

  • Sekání trávníku může být v červenci pro někoho oříšek. Sekání trávníku je přitom jednou z nejdůležitějších věcí pro to, aby váš trávník zůstal v té nejlepší kondici. Sekání by mělo probíhat pravidelně, nejlépe 1x týdně. Intenzita sekání by se měla snížit v období velkého horka, kdy by tráva při častém sekání mohla vysychat. Méně pravidelným sekáním v horkých dnech docílíte toho, že se v trávě bude držet vlhkost, a tráva tak rychle nevyschne.
  • Délka sekání by měla být stanovena na 4–5 cm výšky. Vyšší tráva pomáhá odolávat suchu a růstu plevelu

Péče o květiny

  • První a nezbytná činnost v péči o květiny v červenci je pravidelná zálivka. V horkých letních dnech mohou květiny trpět nedostatkem vody, což může vést k jejich usychání. Podle odborníků je ideální zalévat květiny ráno nebo večer, kdy teplota klesá, zálivka na přímém slunci by jim mohla spíše uškodit.
  • Červenec je také čas, kdy se mohou  na vašich krásných květinách objevit různí škůdci.

  • Je nutné pravidelně kontrolovat listy a květy na přítomnost škůdců a v případě potřeby je odstraňovat nebo používat biologické přípravky na jejich hubení. Jedním super typem na přírodní hubení mšic je například vyrobit si postřik z vody a popela ze spáleného dřeva. Mšice proti tomuto bezva postřiku nemají šanci!
  • Pokud máte ve své sbírce květiny, které vyžadují letní řez, jako jsou například růže, měli byste tento úkol realizovat do půlky července. Řez pomůže stimulovat růst a zdraví rostlin. 
Pečujte o své květiny
Pečujte o své květiny | Zdroj: BearFotos/ Shutterstock

Péče o ovocné stromy a keře

  • Pokud máte ovocné stromy s velkým množstvím ještě nedozrálých plodů, je důležité je při sušším počasí pořádně zavlažovat. Namísto časté a mělké zálivky je efektivnější jednou týdně strom a jeho okolí důkladně zalít, ideálně ráno nebo večer, a pokud možno odstátou nebo ještě lépe dešťovou vodou. Půda kolem stromů by pak měla být mulčována, například posečenou trávou, které je v červenci dostatek. Než však mulč položíte, půdu jemně a opatrně prokypřete – mulč na zatvrdlé půdě nebude mít žádoucí účinky.
  • Ovocné stromy jako jabloně, švestky a slivoně je nutné chránit před obaleči, zejména za teplého počasí. V tomto boji vám mohou pomoci světelné a feromonové lapače nebo žluté lepové desky. K chemické ochraně byste měli přistoupit až jako k poslední možnosti, a to jen v případě, že na několika náhodně vybraných plodech objevíte více než čtyři vajíčka. Ta jsou bílá, později červeně obkroužená, a měří pouze 1 mm.
  • U jahodníků, které pěstujete pouze na plody a nepočítáte s jejich množením, ihned po sklizni odstraňte odnože. Přitom můžete záhon i zbavit plevele a nakypřit. Odnože pak odstraňujte po celou dobu vegetačního období, aby se jahodníky nevysilovaly.
  • V půlce července by měl být sklizený už česnek a měl by se vyvazovat k usušení. Česnek ke sklizni poznáme jednoduše podle ovadlých listů. 
  • Na cukety nečekejte, až vám vyrostou pořádní obři. Sběrem menších cuket docílíte větší sklizně. 

Ostatní

  • V půlce července byste měli zapracovat na kompostu v kompostéru. Důkladně kompost proházejte, klidně i několikrát, kyslík krásně kompost provzdušní, a podpoří tak rozklad.
  • V ledních dnech se nemají ptáčci kde napít. Buďte připravení a mějte pro ně již nachystané jezírka či koupele. Jak takovou koupel vytvořit? Stačí slepit pár květináčků a nahoru přidělat misku pod květiny, do které vložíte kámen a nalijete vodu, kterou pak už jen udržujete.