Tipy na 4 keře, které vám zaručeně budou kvést celé léto

Tipy na 4 keře, které vám zaručeně budou kvést celé léto Foto: Gary Matuschka / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Máte místo na zahrádce nebo pár volných velkých květináčů a přemýšlíte, jak jich využít? Rozhodně stojí za to zvážit ozdobné keře, které krásně pokvetou celé léto, kdy je jejich hlavní sezóna. Pojďme se na ně společně podívat!

Motýlí keř

Již samotný název napovídá, že se jedná o krásnou rostlinu. Motýlí keř je nenáročná rostlina, kterou je možné pěstovat v různých barvách, převážně však v odstínech modré a fialové. Svůj název nezískal jen díky svému jemnému vzhledu, ale také proto, že produkuje vonné silice, které jsou lákavé právě pro motýly. Svou nenáročnost ukazuje především ve své oblibě na přímém slunci.

Jeho možnou nevýhodou je jeho poměrná velikost, a to až výška 3 metry, a zhruba 1,5 metru bude potřebovat prostor kolem sebe. Každého zahradníka ovšem potěší dlouhotrvajícími květy ve tvaru hroznů, které se na rostlině ukazují od července do září.

Fuchsie něžná

Fuchsie magellanská, známá také jako něžná, je nádherný keř s neobvykle vypadajícími květy. Fuchsie jsou specifické tím, že jsou mrazuvzdorné, což neznamená nic jiného, než že po vegetačním klidu, který skončí s prvními projevy tepla (červen/červenec), začne krásně kvést a květy si udrží až do podzimu. Fuchsie něžná je nízký keř, kterému svědčí prostory bez přímého slunce. Přes zimu je vhodné jim zajistit prostor bez přebytku vody a sněhu nebo je přenést do vnitřní místnosti bez mrazu, pokud jsou pěstované v květináčích.

Keřová růže je co do pěstitelské náročnosti a potřeby světla podobná motýlímu keři. Tento keř je možné pro svou oblíbenost vidět na spoustě českých zahrádek, kde mohou v podstatě sloužit i jako součást živého plotu. Jejich šlechtění je již na takové úrovni, že je možné si vybrat z velikého množství barevných variant. Další výhodou šlechtění je výdrž jejich květů, které uvidíte dokud bude dostatek slunce, tedy do pozdního podzimu. 

Růže je typická svým dlouhodobým květenstvím
Růže je typická svým dlouhodobým květenstvím | Zdroj: Gary Matuschka / Shutterstock

Sazaník květnatý

Nezvyklý a exotický vzhled nabízí keř zvaný Carolina Allapice nebo také Sazaník květnatý, který kvete od května do září. Jeho květy tvoří tvar hvězdice o mnoha paprscích převážně tmavě vínové barvy. Je pověstný svou vůni, která připomíná jahody. Dosahuje výšky maximálně 3 metrů, a proto je spíše vhodná do větších zahrad. Keř je vhodný pro pěstování ve stále vlhké půdě. Co se týče mladých rostlin, doporučuje se je prořezávat, aby měla rostlina tendence k zahuštění větví.

Pár slov závěrem

Výše uvedený výčet keřů je skutečně jen informativní. Existují desítky druhů keřů, které kvetou v různých ročních obdobích, a přes léto je jich právě nejvíce. Do článku byly z tohoto důvodu vybrány ne zcela běžné nebo, alespoň co se týče květů, neobvyklé rostliny. Pokud vás téma zaujalo, přikládám pár dalších keřů, které stojí za povšimnutí. Jsou to: mochna křovitá, oleander, tavolník japonský nebo také keřovitá varianta pukolu.