Kazí mech vzhled vaší zahrady? Zatočte s ním jednou provždy

Kazí mech vzhled vaší zahrady? Zatočte s ním jednou provždy Foto: aRTI01 / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Dávno již neplatí, že je mech doménou pouze lesů. Tato necévnatá rostlina, jejímž hlavním úkolem je především zadržování vody, často pronikne i na zahradní trávníky. To ale znamená, že již tráva nevypadá tak dokonale jako dříve. Tento problém má ale nejedno řešení.

Mechu prospívá vlhkost i méně světla

Obecně lze říci, že se mech nejčastěji vyskytuje na špatně obhospodařovaném trávníku. Velmi často je na vině vlhkost. Mech miluje vodu, a tak se nejraději vyskytuje právě v nadměrně vlhkých místech. Má ale také rád místa špatně osvětlená. A tak se vyskytuje i v chladnějších částech zahrady, která je například zastíněna stromy. Ať už je důvod růstu mechu jakýkoliv, rozhodně kazí vzhled zahrady. Správnou péčí o trávník lze ale jeho výskytu předcházet, popřípadě se jej úplně zbavit.

Pravidelným hnojením mech na trávníku nedostane prostor

Růstu mechu na trávníku se dá poměrně snadno zabránit. Sám zahrádkář může ovlivnit, zda mu bude mech na zahradě růst či nikoliv. Základem je dobře vyživená půda. Při hnojení by měl být doplněn hlavně dusík. Důležitý je ale i příjem dalších živin. Při správném hojení na zahradě tráva a mech nedostává prakticky žádný prostor. Stejně tak je ale důležité sledovat kyselost půdy. Právě kyselou půdu mech naprosto miluje. A tak, když se mech na zahradě objeví, je i kyselost jedním z faktorů, který je potřeba řešit.

Výskyt mechu ovlivňuje i délka posekané trávy

Důležitá je také výška trávy. Mylně si lidé dlouhá léta mysleli, že nakrátko posekané trávě se mech vyhne. Opak je ale pravdou. Pokud je trávník posekán na příliš krátko, může být oslaben. Vzniká tak dostatek prostoru právě pro mech, který si najde své místečko téměř všude. Tráva by tak měla být sekána na výšky kolem tří až pěti centimetrů. Díky tomu se bude neustále udržovat ve formě a mech nebude mít šanci.

Důležitá je také výška trávy
Důležitá je také výška trávy | Zdroj: Paul Maguire/ Shutterstock

Když se mech objeví pomůže vertikutátor i hrábě

Ve chvíli, kdy se již mech na trávníku objeví, je potřeba jej odstranit co nejdříve. To lze například vertikutací. Vertikutátor dokáže mech z trávníku vytrhat. Zároveň dojde k narušení souvislého kořenění mechu. Možná se vám bude zdát, že se sice zbavíte velké části mechu, tráva tím ale bude velmi trpět. To je a není pravda. Vertikutace opravdu přinese úbytek nejenom mechu, ale také trávy. Zbylá tráva však posílí. A tak se trávník stane silnějším a proti mechu odolnějším než dříve.

K odstranění mechu lze použít také hrábě. Pracovat můžete i ručně. Sice se u toho zapotíte, je to ale opravdu účinný způsob, jak mech ze zahrady vystrnadit. Vsadit můžete i na různé chemické přípravky. V těch většinou hraje hlavní roli železo. To nemá mech příliš v lásce. A tak jsou právě přípravky se síranem železnatým při likvidaci mechu velmi úspěšné.

Pomoct může i mulčování

Další možností, jak se mechu zbavit, je i mulčování. Tedy ve chvíli, kdy při sekání trávy rozemletý travní porost zůstává na trávníku. Díky tomu tak již mech nemá dostatek prostoru, kterým by do trávníku mohl proniknout. Nic se ale nemá přehánět. Příliš častým mulčováním totiž dochází ke zvýšení kyselosti půdy. Právě kyselost ale mech miluje. Nenechte mechu ani milimetr prostoru, kterým by mohl do trávníku proniknout. Objevíte-li jakákoliv volná místa, na kterých tráva neroste, je potřeba okamžitě holá místa dosít.

Pravidelné hnojení a zalévání jsou základem úspěchu

Pokud chcete mít trávník bez míst s mechem, obecně platí, že je potřeba zajistit trávě dostatek živin. Kromě pravidelného hnojení je důležité i pravidelné zalévání. Pozor ale na přelití trávníku. A to proto, že má mech rád vlhkost.