Letní prořez švestky je cestou k bohaté úrodě

Letní prořez švestky je cestou k bohaté úrodě Foto: Vitalii M / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Je lhostejné, jestli preferujete švestky v jejich pevném nebo tekutém skupenství, léto je právě tím obdobím, kdy nelze péči o ně podceňovat. Řez švestek se provádí na jaře, v létě i na podzim, přičemž v každém ročním období má svoje specifika.

Péče o švestky v průběhu léta

Během léta se musí vystřihovat nemocné větve i letorosty, jež rostou ze starého dřeva dovnitř do koruny (vlky). Současně je potřeba na 10 cm zkracovat větvičky, jež rostou ze starých větví přímo vzhůru, přičemž je možné je využít k omlazení původní větve. Také při křížení nebo souběžném růstu je možné upravit větve při letním střihu podle potřeby. Každý nový letorost, jenž dosáhne délky okolo 50–70 cm, by měl být zkrácen o 1/3 nebo o 1/2 na pupen směrem ven.

Prořez švestky je lepší realizovat ze štaflí!

Při práci na švestce je vhodné pamatovat na to, že charakteristickou vlastností švestky je její velmi křehké dřevo. Proto je nutné pracovat raději vždy se štaflí než s větví. Když už člověk musí do stromu, měl by stát na silných větvích přímo u kmene. Pád ze stromu totiž bolí stejně bez ohledu na to, o jakou odrůdu se jedná!

Buďte opatrní aby jste nepolámali křehké větve
Buďte opatrní aby jste nepolámali křehké větve | Zdroj: encierro/ Shutterstock

Trnitá švestka je špatnou vizitkou sadaře

Celá řada začínajících sadařů si někdy položí otázku, jak je možné, že mám švestku plnou trnů, které zasychají? Příčinou bývá zanedbaný letní řez, který by měl spočívat ve zakrácení dlouhých letorostů na polovinu. V opačném případě na nich švestky vytvoří špičaté trny, jež nevynikají dlouhou životností a rychle vysychají.

Švestce je možné zajistit dostatečný sluneční svit různými způsoby

Švestky mají někdy sklon vysychat na severní straně stromů, když příčinou je nepřítomnost slunečního svitu. Zde představuje řešení této situace snížení terminálu a zformování pyramidálního klínu v koruně, jehož prostřednictvím může slunce proniknout do stromu i na jeho severní stranu. Jiným variantním řešením je prosvětlení stromu mezi patry, což dovolí sluníčku, aby proniklo stromem na tuto stranu švestky.

Léto je vhodné hlavně pro prořez starších stromů

Pravidelný prořez švestek by měl být uskutečněn na jaře nebo v polovině léta z toho důvodu, aby se předešlo případné infekci. Kdežto pro mladé stromy je ideální ročním obdobím léto, u starších je to právě půlka léta. Podzimní prořez je podle zkušených zahrádkářů spojen s rizikem vzniku možné infekce a zranění stromu. Je to pochopitelné, protože právě v tomto období je strom oslabený, když svoji energii vynaložil na to, aby přinesl co největší úrodu.

Švestky by měly dozrát přímo na stromě

Pokud se nacházíte v teplejší geografické oblasti, je možné těšit se již na konci léta i na sklizeň švestek. Obecně se soudí, že evropské švestky mají nejlepší chuť, když se nechají dozrát na stromě. Jednu z nejdůležitějších známek zralosti ovoce je jeho jemná slupka. Zralost švestek se rovněž pozná pomocí jemného tlaku prstů. K utržení zralé švestky není třeba vyvíjet žádnou sílu, ale mělo by postačit pouhé lehké zkroucení plodu.

Prořez stromu by neměl být podceňován, protože příliš hustá koruna brání správnému vývoji stromu, který je náchylnější k chorobám a zranitelnější i později k případnému zimnímu nachlazení.