Zámková dlažba je spolehlivá, ale zub času je na ní velmi brzy vidět. Víte, jak ji spolehlivě vyčistit?

Zámková dlažba je spolehlivá, ale zub času je na ní velmi brzy vidět. Víte, jak ji spolehlivě vyčistit? Foto: Michael Moloney/ Shutterstock
Publikováno:
3 min

K výběru zámkové dlažby se ve venkovních prostorech uchyluje velká spousta lidí. Půda pod dlaždicemi se nemusí nijak speciálně upravovat, dlaždice do sebe jednoduše zapadají. Pokud i víte, jak efektivně zámkovou dlažbu čistit, budete s ní naprosto spokojeni.

Zámková dlažba se snadno stane opotřebenou

Zámková dlažba je sice odolná, zároveň ale patří i mezi nejlevnější druh pokládky. A tak je na ní opotřebení, především vlivem počasí, vidět již velmi brzy po instalaci.  A to jak při jejím využití jako příjezdové cesty, tak i jako dlažby na terasu či zahradu. Dlažba je opotřebovávána nejenom mrazy, deštěm nebo sněhem, velký kus práce odvede také sluníčko.

Snadno se tak stane, že zámková podlaha již na první pohled nevypadá jako nová. Nejenom, že je špinavá, má na sobě také šmouhy, prasklinky, zkrátka je s ní potřeba něco udělat. Její čištění však, pokud víte, jak na to, nemusí být nijak složité.

Na prvním místě je vyčištění spár

Tráva prolézající mezi spárami je jedním z faktorů, který jednoznačně zhoršuje vzhled dlažby. A právě proto byste s trávou i mechem měli zatočit ještě předtím, než se vrhnete do údržby samotné dlažby. Občas je to náročné. Vzít motyčku, rukavice a trávu ze spárů vytrhat je ale ta nejjednodušší varianta. V případě, že je trávy ve spárách velké množství, můžete sáhnout i po vodě se solí v poměru 2 : 1 či po horké vodě, která spáry zbaví jak stonků a listů květů, tak také kořenů. K vyčištění spárů od trávy je tak naprosto zbytečné používat různé chemikálie. Jednoznačně totiž existují účinné přírodní postupy.

Podlaze stačí obyčejné zacházení

Pokud se zbavíte trávy mezi spárami, je čas na čištění samotné podlahy. K základnímu čištění stačí pouze teplá voda a mýdlo. Je to možná překvapivé, ale opravdu není potřeba používat speciální prostředky na podlahy. Stačí použít obyčejné mýdlo. To po smíchání s vodou kartáčkem šetrně aplikujte na podlahu. Díky tomu dojde ke zbavení se základní špíny.

Stačí použít obyčejné mýdlo a kartáč
Stačí použít obyčejné mýdlo a kartáč | Zdroj: Jesse33 / Shutterstock

Různé stroje mohou podlahu spíše poškodit

Spousta lidí, vzhledem k jednoduchosti práce i šetření času, sahá po přístrojích, které práci udělají za ně. Ne vždy se to ale může vyplatit. Pozor si dejte na čištění podlahy wapkou. Vysokotlaké čističe jsou sice účinné, jednoznačně ale zkracují životnost dlažby. Ta je totiž tlakem ničena. Její životnost je tak díky tomu značně omezena. Pokud již chcete zvolit využití některého z přístrojů, doporučujeme využít služby odborníka. Ten totiž přesně ví, pod jakým tlakem či úhlem vodu mýt tak, aby nebyla nijak poškozena.

Ničení podlahy se dá předcházet impregnací

Čištění zámkové dlažby není ničím jednoduchým. Svou práci si ale můžete ulehčit. A to aplikací impregnace přímo na zámkové dlažby. Nejenom, že je podlaha chráněna proti přírodním vlivům, zároveň s přípravkem dosáhnete lesklého či matného efektu.

Chraňte podlahu před znečištěním

Když  již ke znečištění podlahy dojde, snažte se ji okamžitě vyčistit. Pokud na podlahu něco vylijete či vám při grilování spadne na zem kus masa, vzniklé fleky rychle umyjte. A to opět velmi jednoduše vodou s mýdlem. Pozdější čištění by již mohlo být daleko náročnější a mohlo by zanechat daleko více škod.