Množení hortenzií nikdy nebylo snazší. Přečtěte si, jak na to

Množení hortenzií nikdy nebylo snazší. Přečtěte si, jak na to Foto: supawat bursuk / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Máte rostlinu hortenzie a chtěli byste další do sbírky nebo jako milý dárek pro příbuzné a přátele? Není problém, stačí si z jedné mateřské rostliny vypěstovat další. Není to nic složitého a krok po kroku vás celým postupem provede tento článek.

Důležitý je postup, čas a výběr

K tomu, aby bylo možné hortenzii rozmnožit, je samozřejmě potřeba nějakou mít. Nejlépe zdravý a dobře prospívající kus, který ustojí stres v podobě zásahu do těla rostliny. Existuje několik postupů, jak hortenzii rozmnožit, ať už je to od oddělení části rostliny i s kořenovým systémem až po to nejsnadnější – odštípnutí kusu mladé větve (stonku) od mateřské rostliny a následné zasazení. Druhou popsanou metodu blíže v rozvedeme.

V první řadě je potřeba mít připravený květináč, do kterého budeme vsázet novou rostlinu. Pro množení hortenzií je vhodné smíchat substrát s rašelinou a to 1 : 1 nebo si ušetřit práci a přinést si ze zahradnictví přímo substrát pro množení rostlin. Dalším krokem je důkladné zalití substrátu, aby byl dostatečně vlhký. Po této přípravě přistoupíme k práci s mateřskou rostlinou. 

Ideální načasováni pro odštípnutí stonku je pozdní jaro nebo začínající léto. Ideální stonek by mě mít pár lístků, aby si rostlina byla schopna zajistit vše potřebné a ideálně by měl být odstřižený stonek bez květu. Obecně se doporučují ranní hodiny pro práci s rostlinou, protože se jedná o čas klidu, kdy rostlina není ještě ve stresu ze samotného dne.

Množení dobře načasujte
Množení dobře načasujte | Zdroj: RossHelen / Shutterstock

Odštípnutí a zasazení

Pokud máte vybranou část hortenzie, která bude základem vaší nové rostliny, není nic snazšího než danou část odštípnout, a to ostrými zahradnickými nůžkami nebo s použitím kuchyňského nože. Ostrost je důležitá kvůli následnému hojení rostliny, kdy je snazší se vyrovnat s rovným řezem než s např. odtržením. Dalším důvodem, proč je nůž dobrá volba, je estetika. Rovný a decentní řez nebude tolik vidět.

Po odštípnutí stačí rostlinku zbavit spodních listů a ponechat cca 2 horní listy, dále řez seříznout šikmo (úhel zhruba 45°) a zasadit do připraveného substrátu. Poté je potřeba vedle ní zapíchnout dřevěnou nebo kovovou tyč a provázkem k ní rostlinku přichytit, aby neměla tendence padat nebo se ohýbat.

Zakořenění

Pro urychlení zakořenění a dřívější zesílení rostliny je možné před zasazením potřít řeznou plochu stonku stimulátorem růstu. Nicméně rostlina zakoření i bez něj.

Po zasazení je potřeba udržovat hlínu stále vlhkou. Pozor ovšem na přelití, kdy hrozí hniloba a plesnivění.

Pro optimální prostředí se doporučuje rostlinku přiklopit sklenicí nebo seříznutým vrškem lahve, čímž se jí dopřeje potřebná vlhkost. Malé hortenzii se bude dařit na slunném místě, kde je vhodné prostředí pro pařeniště. Zhruba po 5–6 týdnech rostlina zakoření a začnou jí růst nové mladé listy. Poté je připravená na přesazení do většího květináče.

Pár rad a faktů na závěr

Mějme na paměti, že nové přesazená (rozmnožená) hortenzie má být mladou rostlinou, a proto je nutné při výběru stonku, který budeme odštěpovat dbát na mladost stonku. Neměl by být dřevnatý, ba naopak krásně sytě zelený a šťavnatý. S touto radou na paměti je možné hortenzii množit v podstatě do nekonečna, ovšem v delším časovém horizontu. Dále je potřeba mateřské rostlině ponechat dostatek mladých prutů, aby sama mohla prospívat.

Při přesazovaní zakořeněné rostliny do většího květináče je potřeba být opatrný, protože kořeny budou tenké a bez špetky pečlivosti by se mohly potrhat.