Vánoční kaktus zkrášlí vaše zimní svátky, pokud mu zajistíte potřebnou vláhu a teplotu

Vánoční kaktus zkrášlí vaše zimní svátky, pokud mu zajistíte potřebnou vláhu a teplotu Foto: Laura Lee Cobb / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Vánoční kaktus je oblíbená zimní pokojová rostlinka, která vás potěší krásnými květy, jestliže se o ni naučíte starat. Při žádoucí péči, dostatku vody a optimální teplotě by měla rychle růst a vykvétat na začátku každé zimy. Dávejte ale pozor na plísňové choroby a drobné škůdce.

Jak správně pečovat o vánoční kaktus

Kdo by si nechtěl v kouzelném vánočním období vyzdobit domov sváteční zelení? Vedle vánoční hvězdy, jmelí nebo cesmíny můžete do svého interiéru zahrnout také vánoční kaktus. V zimě kvetoucí rostlina je nenáročná na péči a snadno se množí. Tradičně mívá červené květy, ale mohou být i růžové, fialové nebo bílé, což z ní činí také promyšlený sváteční dáreček. Nedostatek vody a dramatické výkyvy teplot ale mohou způsobit rychlejší opadání poupat.

Maximalizujte proto dobu kvetení tím, že věnujete pozornost šesti klíčovým faktorům:

Používejte kvalitní zeminu bohatou na humus a další živiny. Půda nicméně není až tak zásadním faktorem, kaktus je adaptabilní na většinu půdních podmínek. Zajistěte jen, aby půda byla rovnoměrně vlhká, když rostlina kvete, a dopřejte jí časté rosení. Vánoční kaktus pochází z tropického deštného pralesa a potřebuje pravidelnou zálivku – od března do července dostatek vody a přihnojení každé dva až tři týdny. Od srpna do konce roku by se však zalévání mělo omezit. Příliš mnoho vody totiž zase vede k uhnívání stonků i kořenů a k výskytu plísní.

Žena stříkající vodu na vánoční kaktus
Žena stříkající vodu na vánoční kaktus | Zdroj: TSViPhoto / Shutterstock

Udržujte kaktus při optimální teplotě mezi 12 až 15 °C (ne více než 20 °C). Umístěte ho ideálně na okno orientované na východ, aby byl zajištěn dostatek mírného denního světla, ne však přímý sluneční svit. Má rád slunce i stín, ale všeho s mírou. Během léta můžete mít kaktus na balkoně či terase, ale v září se doporučuje přesunout do chladnějšího prostoru v bytě, např. do chodby. Jakmile se vytvoří pupeny, aplikujte každé dva týdny hnojivo s vysokým obsahem draslíku.

Přesazujte kaktus až po odkvetení. Není to nutné každý rok, stačí jednou za tři až čtyři roky, a to nejlépe na jaře. Časté přesazování by ho mohlo poškodit a způsobit, že na chvíli přestane kvést. Chcete-li podpořit růst více stonků, pěstujte kaktus jako závěsnou rostlinu.

Běžní škůdci vánočních kaktusů

Vánoční kaktusy jsou možná nenáročné na údržbu, ale bohužel nejsou imunní vůči škůdcům a chorobám.

Pokojové rostliny, včetně vašich kaktusů, mohou infikovat tzv. vlnatky. Mají bavlněnou hmotu, díky níž je lze snadno odhalit, a mohou způsobit plíseň, pokud s nimi dostatečně rychle nezatočíte. Odstraňte je párátkem nebo použijte systémový insekticid.

Červeně kvetoucí vánoční kaktus
Červeně kvetoucí vánoční kaktus | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Dalšími nepřáteli kaktusů jsou svilušky, drobný hmyz, který na rostlině možná nezpozorujete, ale o jeho přítomnosti jasně svědčí pavučiny na listech. Svilušky mají rády prach a lze je odstranit pomocí insekticidního mýdla ve spreji.

Rostlinám škodí také červec kořenový, mravenci a mšice. Právě přelévání a rozmočená půda je to, co většinu škůdců a houbových chorob přitahuje. Na pomoc si vezměte zmíněné insekticidní mýdlo nebo zahradnický olej. Drobné škůdce lze odstranit vatou namočenou v alkoholu.