Vhodný čas na množení oleandrů je právě teď

Vhodný čas na množení oleandrů je právě teď Foto: cristo95 / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Oleandry se těší velké oblibě u zahrádkářů na celém světě. Péče o tyto okrasné keře přitom není nikterak náročná a obdobně to pak platí i pro jejich samotné množení. V následujícím článku vám poradíme, jak na to.

Oleandr je kvetoucí keř původem ze severní Afriky, východní Evropy a jihozápadní Asie, dnes jej však najdeme růst prakticky po celém světě. Rostlinu oleandru snadno poznáte podle své výšky – většina vzrostlých odrůd totiž dorůstá šesti až dvaceti metrů. Jde o poměrně suchovzdornou rostlinu, o kterou tak zvládne pečovat i začátečník. Oleandry jsou navíc často pěstovány i jako klasické pokojovky.

Oleandr může s postupem času vyrůst ve rozrostlou a hustou dřevinu, ale například vytvoření dlouhého živého plotu z této rostliny se může prodražit. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak tuto dřevinu poměrně jednoduše rozmnožit. Oleandr můžete vysadit kdykoli během roku, optimální období pro výsadbu je však právě nyní.

Příprava pro množení

Prvním důležitým úkolem je zvolit vhodné místo pro samotnou výsadbu. Oleandr nejlépe roste na plném slunci, což mu pomáhá vytvářet více květů, i když se mu může dařit i v polostínu. Tento stálezelený keř pak dává přednost teplému středomořskému podnebí, ale snese i teploty okolo 15 °C. Tento stupeň chladu však může zavinit trvalé poškození jeho listů. Dbejte také na dostatečně výživnou půdu a v případě potřeby zeminu doplňte kompostem.

Množení z řízků

Nejčastějším a také nejefektivnějším způsobem pěstování oleandru je množení rostliny z řízků. Stonek oleandru seřízněte na délku 6 až 8 cm těsně pod uzlinou. Řízek pak zbavte listů zhruba do dvou třetin celého výhonku. Zbývající listy pak zastřihněte do poloviny jejich délky a tento řízek vložte do nádoby s vodou. Zhruba po dvou až třech týdnech by se měly objevit první náznaky kořenů. Jakmile dorostou do délky zhruba 2 centimetrů, můžete řízek přesunout do hlíny. Dbejte však neustále na stálou zálivku a za rok se již můžete těšit z poměrně vzrostlého keříku, který lze následně přemístit i ven.

Njeběžnější je pěstování z řízků
Nejběžnější je pěstování z řízků | Zdroj: Iryna Inshyna / Shutterstock

Pěstování ze semen

Oleandr můžete pěstovat také ze semen. I v tomto případě je vhodné začít s výsadbou v interiéru. Semena oleandru umístěte do květináčů nebo výsevních misek s vlhkou rašelinou a poté je zatlačte do půdy, aniž byste je zahrabávali. Semeniště překryjte fólií a uchovávejte je na teplém místě a při dostatečné vlhkosti až do doby, dokud nevyrostou nové rostliny. Rostlinám oleandru bude trvat zhruba jeden až tři měsíce, než vyklíčí.

Přesun rostlin do venkovního prostředí

Jakmile rostliny vytvoří několik sad listů, zvládnou již přesun do venkovního prostředí. Pokud sazenice přesazujete na zahradu, vykopejte jámu hlubokou alespoň 15 cm. Pokud vysazujete více rostlin, dopřejte každému oleandru prostor ideálně 1 až 2 metry od sebe, aby měly keře i do budoucna dostatek místa k růstu. Místo výsadby zalévejte, aby se půda usadila a pomohla sazenicím zapustit kořeny v jejich novém domově.

U mladých rostlin dbejte na pravidelnou zálivku

Následná péče o keře oleandru je snadná. Právě proto se tyto rostliny objevují na místech, která nejsou příliš náročná na údržbu. I v zahradě pak vyžadují oleandrové keře pouze minimální péči. Jejich obrovskou výhodou je zejména jejich odolnost vůči suchu. V tomto případě však nicméně platí, že oleandr vypadá nejlépe a nejzdravěji, pokud je mu pravidelně dopřávána optimální vláha. Je tak třeba najít ideální množství zálivky. Žloutnoucí listy signalizují, že rostlina dostává příliš mnoho vody.