Vyčistěte digestoř pomocí těchto jednoduchých triků

Vyčistěte digestoř pomocí těchto jednoduchých triků Foto: brizmaker/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Při pravidelném vaření se poměrně brzy stane, že je digestoř špinavá. Aby ale správně fungovala, je potřeba ji pravidelně od usazené mastnoty a další špíny čistit. Její čištění, pokud víte jak na to, zabere pouze pár minut. Pojďte se s námi podívat na ověřené tipy.

Čím častěji digestoř čistíte, tím máte méně práce

Digestoř je potřeba pravidelně čistit jak zvenku, tak také zevnitř. Vnější čištění byste měli provádět alespoň jednou za měsíc. A to nejlépe prostředky, které nejsou nijak agresivní a neobsahují vysoký podíl chloru či alkoholu. Nejlepší je používat přípravky buď přímo na digestoř, nebo sáhnout po teplé vodě se saponátem. Jemně pak vnější část digestoře a mřížku můžete omývat. Nezapomeňte ale, že nechcete digestoř poškrábat. Právě proto je vhodné místo kartáčku používat jemný hadřík.

Mastnotu odstraní saponát i jedlá soda

Digestoř je zpravidla mastná. Právě s mastnotou si nejvíce poradí obyčejný saponát. Vyzkoušet ale můžete také jedlou sodu. Ta je pomocníkem při čištění již zažrané špíny a mastnoty. Spojením teplé vody s jedlou sodou vzniká přípravek, který si poradí i s usazenými mastnotami. Digestoř jí lze jednoduše otřít. Mřížku digestoře pak lze nechat v této směsi několik minut namočenou tak, aby se zbavila mastnoty.

Filtr je potřeba šetrně zbavit všech nečistot

Důležitou součástí správné funkce digestoře je i její filtr. Jeho čištění se liší podle toho, z jakého materiálu je filtr vyroben. Nejčastěji se u digestoří můžete setkat s kovovým filtrem. Právě ty jsou i nejjednodušší na údržbu. Kovový filtr lze nejenom vyčistit vodou se saponátem, je možné jej také dát do myčky. Nikdy jej po umytí ale nezapomeňte pořádně osušit. Obrovskou výhodou kovových filtrů je i jejich životnost. Zpravidla jej při používání digestoře nebudete muset vůbec vyměnit.

Výhodou kovových filtrů je jejich životnost
Výhodou kovových filtrů je jejich životnost | Zdroj: wertinio/ Shutterstock

S textilním filtrem se musí zacházet velmi opatrně

Dalším, poměrně často využívaným filtrem, je filtr textilní. U digestoří za nižší ceny je toto poměrně častá varianta. Jeho čištění by ale mělo být častější a také by mělo po čase dojít k jeho výměně. Nejčastěji se vyměňuje ve chvíli, kdy dojde k jeho protrhnutí. Textilní filtr lze na základní program pračky zkusit vyprat. Většinou se ale takto filtry trhají. Proto je lepší textil pouze ručně vyprat v mýdlové vodě. Po sto hodinách používání digestoře byste jej ale měli spíše vyměnit za nový.

Na digestoř se musí jemně, postačí však obyčejná mýdlová voda

Při pravidelném čištění digestoře vám postačí pouze mýdlová voda. Digestoř čistěte vždy jemně bez přílišného tlačení. Nikdy nezapomeňte na dokonalé vysušení jednotlivých částí. K snadnému vyčištění digestoře, kterou nečistíte příliš často, a je proto velmi zanesená, můžete také použít kombinaci soli a kyseliny citrónové.

Teplou vodu smíchejte se čtyřmi polévkovými lžícemi soli a třemi čajovými lžičkami kyseliny citrónové. Vznikne vám tak roztok, který dokáže snadno vyčistit jakoukoliv mastnotu. Kovovou mřížku v této směsi můžete nechat odpočívat přibližně patnáct minut. Poté mřížku umyjte houbičkou a nakonec opláchněte v teplé vodě. Důležité je následné vysušení. Každý díl digestoře musí být vždy dokonale vysušen.

S mastnotou překvapivě pomůže i olivový olej

Pokud si již nevíte rady, jak digestoř zbavit špíny a mastnoty, zkuste i olivový olej. Možná se vám to zdá poněkud překvapivé. Věřte ale, že i mastný přípravek vás dokáže mastnoty zbavit. Mřížku namočte do olivového oleje, který nechte přibližně dvacet minut působit pod hadříkem namočeným v horké vodě. Poté mřížku usušte a vyleštěte papírovými utěrkami.