Využijte opotřebovanou houbičku na nádobí k zavlažení rostlin, odstranění zvířecích chlupů nebo jako ochranný obal

Využijte opotřebovanou houbičku na nádobí k zavlažení rostlin, odstranění zvířecích chlupů nebo jako ochranný obal Foto: goffkein.pro / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Houbičku na nádobí byste neměli používat déle než 7 dnů. Ani poté ji ale nemusíte vyhazovat do koše. Houbička, která už splnila svůj základní účel, může dobře sloužit i nadále. Existuje řada kreativních způsobů jejího využití, např. jako podložka pod mýdlo nebo k udržení vlhkosti žíznivých rostlin.

Po týdnu se houbička stane útulným domovem bakterií

Jestli si myslíte, že stačí kuchyňskou houbičku opláchnout, aby byla čistá, jste bohužel na omylu. Teplá voda a vířící zbytky jídla ve dřezu z ní činí ideální živnou půdu pro miliardy bakterií a porézní houby. Studie z roku 2017 dokonce ukázala, že houba na nádobí je nejšpinavější součástí našich domovů – ano, špinavější než záchodová mísa. Teď si představte, že tímhle omýváte talíře, z nichž potom jíte, a sklenice, ze kterých pijete. Hrůza pomyslet!

Podle odborníků byste houbičku měli po každém použití dezinfikovat, ideálně tak, že ji opláchnete v jedné dávce bělidla na devět dávek vody nebo dáte do mikrovlnné trouby v míse plné vody na vysokou teplotu a na přibližně 30 vteřin.

Přesto se doporučuje vyměňovat houbičky každý týden, což není dvakrát šetrné k životnímu prostředí. Typické houbičky z obchodů s potravinami jsou vyrobené z polyuretanu, materiálu na bázi ropy, který nelze recyklovat ani kompostovat. Naštěstí není nutné je rovnou vyhazovat. I když jsou opotřebované, mohou vám ještě dobře posloužit, pokud je tedy důkladně vydezinfikujete, než jim najdete nové uplatnění.

Staré houbičce ustřihněte roh, abyste ji snadno poznali

Pokud si koupíte houbičku na bázi celulózy, vyrobenou z kombinace ingrediencí, jako je dřevitá buničina a bavlněné vlákno, lze ji na konci životnosti kompostovat. Nakrájejte ji na menší kousky, abyste urychlili rozpad v kompostu.

Třebaže se houbička už nehodí k omývání talířů a hrnců, stále se může hodit k čištění jiných oblastí vašeho domu a okolí, jako je koupelna, odpadkový koš, pneumatiky a exteriér auta. Ustřihněte roh vyřazené houbičky, abyste si připomněli, že je určená pouze pro špinavé práce, a nespletli si ji s jinou, kterou stále používáte k běžnému čištění v kuchyni.

Houbičku používejte k mytí nádobí maximálně týden.
Houbičku používejte k mytí nádobí maximálně týden | Zdroj: TobinCStudio / Shutterstock

Každý, kdo má čtyřnohého přítele, ví, že zvířecí chlupy tvrdošíjně ulpívají na povrchu látky. Čalounění ale můžete rychle setřít právě navlhčenou starou houbou, abyste snadno odstranili srst.

Další možností využití je hydratace žíznivých rostlin. Pokud máte takové, které trpí nedostatkem vody přesto, že je zaléváte, dejte na dno květináče nebo vázy pár houbiček. Nasají vodu, kterou budou postupně uvolňovat, takže rostliny nevyschnou.

Je ironií, že vaše stará dezinfikovaná houbička může být rovněž využita v osobní hygieně. Jak? Vložením pod mýdlo. Zabráníte tak hromadění jeho zbytků na umyvadle a prodloužíte mu životnost tím, že ho necháte mezi používáním vyschnout.

Opotřebovaná houba je také užitečným obalovým materiálem. Když přenášíte choulostivé předměty a chcete je ochránit před nárazem, vyplatí se vám obalit je sešívanými houbami. Do navlhčených starých houbiček lze zabalit i ovocezeleninu, aby déle vydržely v lednici.