Zkrácení bramborové natě pro bohatou úrodu bez škůdců a chorob

Zkrácení bramborové natě pro bohatou úrodu bez škůdců a chorob Foto: N-sky / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Za normálních okolností není nutné ořezávat zelené listy brambor, ale mohou nastat případy, kdy jim zkrácení rozhodně prospěje. Třeba pokud nechcete, aby hlízy byly moc velké, nebo pokud vaše brambory ohrožují choroby a hmyzí škůdci.

Listy ořízněte, když jsou brambory připravené ke sklizni

Brambory potřebují dostatek listů, které provádějí fotosyntézu a produkují energii ukládanou ve formě škrobu v podzemních hlízách. Mějte na paměti, že pokud odstraníte příliš mnoho natě, rostliny nebudou schopny provádět fotosyntézu a vyrábět energii nutnou k vytvoření zdravých hlíz.

Ačkoli se ořezávání rostlin (aby brambory nebyly přerostlé) obecně nedoporučuje ani moc neprovádí, můžete ořezat alespoň několik horních listů. Obvykle se to dělá, když vrcholky tlačí na jiné rostliny, které byly zasazeny příliš blízko. Alternativně zaštípnutím nových výhonků na koncích stonků zabráníte tomu, aby rostlina dále rostla do výšky. Místo toho si vynutí růst podél stonků. Rostliny tedy budou méně vysoké, zato košatější a kompaktnější. Lze se pak o ně snáze starat.

Mnoho zahrádkářů odřezává listy na úroveň půdy těsně před sklizní brambor. Způsobí tím, že hlízy přestanou růst a slupky budou silnější, tužší. Pokud zvolíte tuhle metodu, počkejte po odříznutí natě ještě týden nebo dva, než brambory sklidíte. Listy přirozeně odumírají na podzim, když hlízy dozrávají. Neexistuje-li důvod pro urychlení procesu (např. stěhování do nového domova nebo odjezd na delší dovolenou), není důvod vršky předčasně odřezávat.

Nať by se měla ořezávat při napadení chorobou nebo škůdcem

Jsou chvíle, kdy se zkrácení zelené natě určitě vyplatí. Za normálních podmínek pěstování není třeba ji odřezávat, ale jak už zaznělo výše, může to být prospěšné ke kontrole růstu brambor (aby hlízy nebyly příliš velké), dále k odstranění škůdců či chorob nebo k usnadnění sklizně.

Mandelinka bramborová
Mandelinka bramborová | Zdroj: Pashin Georgiy / Shutterstock

Pokud po zalití rostlinám dále vadnou listy, mohou trpět poškozením kořenů a stonků nebo reagovat právě na napadení chorobami a škůdci. Rostliny infikované chorobami, jako je např. plíseň bramborová, mohou mít z odříznutí nemocných listů prospěch. Zabráníte tak šíření choroby na okolní rostliny. Pokud se brambory plísní nakazí, doporučuje se seříznout nať až k zemi. Tím plísni zamezíte v cestě po stonku a infikování hlíz. Zastaví se sice růst brambor, ale umožní vám to úrodu ještě zachránit.

Hmyzí škůdci, jako je mandelinka bramborová, často kladou vajíčka na spodní strany listů. Ta se pak ručně těžko odstraňují, navíc přežívají i aplikování pesticidů. Doporučuje se proto odřezávání listů takto napadených, stejně jako listů s množstvím již vylíhnutých brouků. Odstranění několika listů přitom neovlivní zdraví rostliny a nezabrání tvorbě hlíz pod půdou. Pokud je to možné, zničte části natě napadené plísní nebo hmyzem tak, že je spálíte. Neměly by se kompostovat ani likvidovat v blízkosti zahrady.