Jak na množení pivoněk aneb Zkrášlete si svou zahradu snadno a rychle

Jak na množení pivoněk aneb Zkrášlete si svou zahradu snadno a rychle Foto: Serhii Brovko / Shutterstock
Publikováno:
4 min

Pivoňky jsou častými ozdobami řady zahrad zejména díky svým krásným květům. Pokud se pak sami rozhodnete zkrášlit svůj pozemek těmito nádhernými rostlinami, poradíme vám, jak si pivoňky doma efektivně namnožit.

V případě pivoněk existuje hned několik možností jejich rozmnožení. Jednou z oblíbených metod je vegetativní množení, v úvahu pak připadá i množení generativní. Pojďme si tedy jednotlivé možnosti blíže představit, stejně jako shrnout jednotlivé výhody a nevýhody obou postupů.

Je nutné rozdělit pivoňky dřevité a bylinné

V praxi můžeme pivoňky rozdělit na dva druhy. Pivoňka dřevitá nebo také křovitá může dorůstat do výšky až dvou metrů, pivoňka bylinná je trvalka, která dosahuje jen do zhruba jednoho metru výšky. Na zimu se pak rostlina zatáhne do země a až na jaro se opět objeví nové výhonky. V závislosti na tom, o jakou pivoňku pak jde, se zpravidla rozlišuje i samotný způsob jejich množení.

Množení dělením trsů

Pivoňky bylinné

Před samotným dělením vyjměte celou rostlinu ze země. Nedoporučuje se oddělovat části pivoňky přímo v zemi. Při vykopávání kořenového systému je třeba dávat pozor, abyste jej výrazně neporušili. Jakmile je rostlina ze země venku, zbavte ji zeminy a následně rozdělte rostlinu ve svislém směru na části o zhruba třech až pěti kořenech. Poté znovu zasaďte.

Pivoňky se dají množit několika způsoby
Pivoňky se dají množit několika způsoby | Zdroj: Andrej Maculskij / Shutterstock

Pivoňky dřevité

K dělení keřových pivoněk se uchylujte pouze v případě, že se již oddělily od podnože a vytvořily vlastní kořenový systém, nebo pokud již byla rostlina dříve vytvořena dělením. Samotný postup je pak podobný jako u pivoňky bylinné, avšak rozměry kořenového balu mohou být mnohem větší. Oddělit jednotlivé části pak můžete i za pomoci pilky či rýče.

Roubování keřových pivoněk

U dřevitých pivoněk můžete vyzkoušet také roubování. V tomto případě se mladý silný výhonek naroubuje do kmene či kořene jiné odolnější pivoňky. Tento postup je však velmi náročný, a proto se nedoporučuje začátečníkům bez špetky trpělivosti. K roubování navíc potřebujete trochu cviku, abyste pivoňku správně nařízli a poté i roub pečlivě ukotvili na mateřskou část rostliny. Jakmile však zkusíte naroubovat několik výhonků, poměrně rychle pochopíte, jak pivoňku tímto způsobem rozmnožit.

Použít lze i řízkování

Dřevité pivoňky lze rozmnožit také řízkováním. V tomto případě se mladé výhonky o délce zhruba 10 až 15 centimetrů uříznou u své základny a následně vloží do květináče s vlhkou zeminou. Řízky umístěte do hloubky zhruba 3 cm od povrchu. Po několika týdnech se při správné vlhkosti objeví u výhonků nové kořeny. Mladé řízky nevysazujte ihned ven, nechte je raději chvíli růst na okenním parapetu nebo na podobném místě, dokud se nevytvoří alespoň malý kořenový bal.

Množení pivoněk ze semen

Při výsevu pivoněk může uspět téměř každý. Čerstvě sklizená semena, která rostlina plodí v srpnu až září, se vysévají do řádků na dobře připravený substrát a zasypávají se 1 až 2 cm zeminy. Ideální je pak použít i výsevní misku, která je na výsev lépe uzpůsobena. Půdu je třeba udržovat vlhkou po celých následujících 12 až 18 měsíců, aby se klíčící semena ochránila před vyschnutím. Po vyklíčení pak rostlinky nepřesazujte ještě alespoň dva roky, aby mladé pivoňky získaly potřebnou sílu. Prvních květů nových rostlin se při dobré péči dočkáte zhruba po šesti letech.

Jaký způsob zvolit?

Dělení rostlin roubováním či řízky, tedy vegetativní množení, je obecně mnohem jednodušší a přináší dřívější výsledky. Také úspěch je téměř zaručen za předpokladu, že jste dodržovali různé hloubky výsadby. Nevýhodou však je, že pro samotné množení je třeba obětovat velkou mateční rostlinu. Proto musíte postupovat obezřetně a s rozvahou. Vaší odměnou však bude krásná pivoňka, která zkrášlí vaši zahradu na dlouhou dobu.