Pojďte se podívat, co vše lze vyrobit z levandule

Pojďte se podívat, co vše lze vyrobit z levandule Foto: Iryna Mylinska/ Shutterstock
Publikováno:
4 min

Levandule je v poslední době velmi oblíbenou rostlinou nejenom na polích, ale také na domácích zahrádkách a v truhlících. Typicky fialový polokeř je bylinou používanou nejen v domácnosti.

Sušená ovoní oblečení a chrání proti molům

Vůni levandule si nelze s ničím splést. Někomu na první dobrou voní, jiní její vůni zase naopak nemohou vystát. Pokud patříte mezi šťastlivce, pak při zpracování této byliny můžete vyzkoušet různé varianty. Typický je například levandulový pytlíček. Nasušenou levanduli umístíte do látkového a uzavíratelného sáčku. Ten následně pověsíte na ramínko nebo položíte do skříně mezi oblečení. Nejenom, že je skříň i oblečení příjemně ovoněno, levandule je také trikem našich babiček proti molům.

Lze z ní vyrobit i relaxační olej nebo sůl do koupele

Pokud si chcete vychutnat masáž s příjemnou vůní, trpíte na nespavost či migrény, pak si lze díky sušené levanduli vyrobit také levandulový olej. Sušené květy nechte čtyři až šest týdnů louhovat v olivovém nebo mandlovém oleji. Po uplynuté době olej přeceďte. Nanášet jej můžete na celé tělo. Pokud se bojíte kožní reakce, vyzkoušejte aplikovat na část ruky. Po několika dnech uvidíte, zda vám levandulový olej vyhovuje, či nikoliv.

Příjemnou levandulovou vůni můžete využít také při relaxu v koupelně. Konkrétně při koupání se ve vodě s levandulovou solí. Obyčejnou koupelovou sůl bez příchuti ozvláštněte sušenými květy. Záleží pouze na vás, kolik rozdrcených květů do soli přidáte. Myslete ale na to, že méně je někdy více. Sůl s květy by v uzavřené nádobě měla odpočívat nejméně dva týdny. Pak si již můžete dopřát ničím nerušenou koupel s levandulovou solí.

Koupel si můžete zpříjemnit s produkty z levandule
Koupel si můžete zpříjemnit s produkty z levandule | Zdroj: Tatyana Soares/ Shutterstock

Netradiční chuť moučníku

Také kuchařky a pekařky mohou využít omamnou vůni levandule. A to například při pečení. Usušenou levanduli můžete přidat do prakticky jakéhokoliv těsta na pečení. Jen to s množstvím nepřehánějte. Naprosto postačí 1 polévková lžíce. To, do jakého moučníku levanduli přidáte, necháme na vás. Poradíme pouze, že se chuť levandule výborně snoubí s citrónovou šťávou.

Lahodné osvěžení nejenom na teplé letní večery

V kuchyni ještě zůstaneme. Tentokrát se ale přesuneme k nápojům. Levandule je totiž vhodná také k výrobě levandulového sirupu. Ten v obchodech můžeme pořídit za poměrně vysokou cenu. Doma si jej ale během pár okamžiků můžeme vyrobit skoro zadarmo. Sirup lze uvařit ze 100 gramů čerstvé či sušené levandule. Tu smícháme s litrem vody a šťávou ze dvou citrónů. Tuto směs je nutné provařit po dobu dvaceti minut. Výsledný odvar necháme v lednici odpočinout dva dny. Po přecedění přidáme do směsi půl kila cukru a opět přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Po vychladnutí sirup skladujeme v lednici.

Při spojení s několika surovinami vytvoříme i hojivou mast

Levandule je bylinkou s nejedním pozitivním účinkem. A to především na naši pokožku. Vyrobit z ní tak lze také domácí hojivou levandulovou mast. K té je potřeba litr olivového oleje a dvě hrsti čerstvých květů levandule. Tuto směs zahříváme ve vodní lázni do teploty 40 °C. Několik minut při této teplotě vaříme, poté stáhneme z plotny a necháme přes noc odpočívat. Přeceděnou směs smícháme se včelím voskem. A sice v poměru olej a včelí vosk 5 : 1. Vytvořenou směs uchováváme v lednici. Opět pro jistotu vyzkoušíme, zda na směs naše pokožka reaguje pozitivně.

Dekorace i přísada do kuchyně

Pokud i vy patříte mezi ty, kdo na zahradě pěstují levandule, nebojte se levanduli použít na cokoliv, co vás napadne. Je to nejenom oku lahodící dekorace. Jedná se také o surovinu, která se ani v kuchyni neztratí.