Dost už bylo krtinců. Pomůžou jak květiny a bylinky, tak domácí plašiče

Dost už bylo krtinců. Pomůžou jak květiny a bylinky, tak domácí plašiče Foto: czjonyyy / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Upravit zahradu stojí spoustu času i energie. Příroda si ale často dělá, co chce. A tak se na zelenajícím se trávníku můžou objevit, k nelibosti majitelů zahrady, krtince. Říká se, že když už se jednou na zahradě krtek objeví, jen tak něco jej nevyžene. Pokud ale znáte některé z babských rad a již vyzkoušených fíglů, krtek se nakonec chtě nechtě ze zahrady odstěhuje.

Krtince nejsou estetické a škodí také kořenům rostlin

Hrozbou zahrad jsou především krtince. Ty ale nejsou pouze problémem krásy vašeho trávníku. Jsou také škůdcem, který může poškodit kořeny nejedné ze zasazených rostlin. Naštěstí se však krtek rostlinami a jejich částmi neživí. Zavděk dává spíše malým hmyzem, žábami či malými hlodavci. Jeho pohybování se po zahradě ale škodí trávě i rostlinám. Proto je důležité krtka ze zahrady vyhnat. A to čím dříve, tím lépe. Tento škůdce má totiž rád svůj domov. Nestačí-li se u vás zabydlet, je jeho vyhnání daleko snazší.

Před chemií vyzkoušejte šetrnější způsoby

Vyhnat krtka ze zahrady lze mnoha způsoby. Samozřejmě lze použít různou chemii, která ale může ublížit jak krtkovi, tak i vaší zahradě. Vsadit ale můžete například na květiny, které krtek nesnáší a jejich vůně jej jednoznačně vypudí.

Mezi takovou květinu patří asijská lilie. Cibulová rostlina, které se také říká císařská koruna, má nejenom specifický vzhled ale také zápach, který krtci nemají rádi. A tak je tato květina dokáže zaručeně vypudit. Další rostlinou plnící funkci odpuzovače je i bazalka. Nejenže tak budete mít zásobu bylinek, zároveň se poměrně jednoduchou formou dokážete i zbavit krtka. Upravený trávník můžete doplnit také o měsíček lékařský. Ten se hodí nejenom jako bylinka, ale je také další z rostlin, která ve správné kombinaci dokáže vytvořit zahradu, která krtky jednoznačně odstrašuje.

Pomoct vám může třeba asijská lilie
Pomoct vám může třeba asijská lilie | Zdroj: Andrew J Sutton/ Shutterstock

Krtek má citlivý sluch i čich, odradí jej třeba plašič z PET lahví

Kromě květinových a bylinkových zahrádek se krtkovi nelíbí ani různé zvuky. Mezi takové patří například různé plašiče. Bez jakékoliv vaší práce je lze koupit v obchodě. Existuje ale i možnost vyrobit si plašiče doma. Efektivní jsou například plašiče s PET lahvemi. Ty dokážete vyrobit během pár minut.

Krtkovi se ale nelíbí ani spousta dalších zvuků. K vyrobení dalšího z plašičů stačí pouze skleněná či plastová láhev. Láhev bez dna jednoduše vsunete do krtčí nory. A pak již stačí nechat pracovat přírodu. Foukání větru totiž vytvoří nepříjemný zvuk. Lidské ucho jej téměř neuslyší, ale krtek se z něj může zbláznit.

Nedopalky cigaret krtek přímo nesnáší

Stejně jako uši, má krtek citlivý také nos. Kromě zápachu různých květin mu nevoní ani cigaretové nedopalky. Právě ty můžete vsypat do krtinců. Krtkům cigaretový zápach nevoní a opět se budou chtít od tohoto zápachu přesunout co nejdál. Stejně tak můžete vyzkoušet i kouř, který krtkovi vpustíte do chodeb.

Vypuzení krtka je hra o čas, kdy není na co čekat

Hubení krtků je složitou činností. Rozhodně nestačí, když na zahrádku zasadíte dvě rostliny bazalky. Proces odlákání krtků ze zahrady je potřeba pořádně promyslet a vsadit na kombinaci jednotlivých variant. Ideální je využít kombinaci, která v krtkovi vyvolá sluchovou i čichovou nelibost. I přesto, že se krtka chcete co nejrychleji zbavit, musíte mu dát na sbalení kufrů čas. Rozhodně ale s instalací plašičů a dalších odpuzovačů nečekejte. Čím dříve začnete, tím dříve krtek odejde.