4 typy na levné a účinné vyčištění koberců

4 typy na levné a účinné vyčištění koberců Foto: Andrey_Popov / Shutterstock
Publikováno:
3 min

V každé domácnosti se jednou za čas objeví špinavý koberec. Pokud nechcete dávat peníze za profesionální služby, můžete koberec vyčistit sami. Existuje hned několik ověřených způsobů jak na to.

Čištění koberců se obejde i bez chemie

Podle toho, jak dlouho je koberec špinavý a co konkrétně špínu způsobilo, je i složité jeho čištění. Samozřejmě je možné využít chemických přípravků, které dokážou koberec během pár okamžik vyčistit. Existují ale také šetrnější a spíše přírodní varianty. Především mokré čištění koberců zajistí, že se koberec stane jako novým. Zpravidla k tomu stačí několik málo surovin.

V hlavní roli voda se saponátem

Když už se na koberci objeví nějaká skvrna, je důležité odstranit ji co nejdříve. Zaschlé skvrny se z koberce čistí daleko hůře než ty, které ještě neměly šanci se do koberce pořádně zažrat. Čerstvé skvrny lze odstranit obyčejným přípravkem na mytí nádobí. Ten přirozeně zbavuje mastnoty. A tak si snadno poradí i se špínou na koberci.

Při mytí skvrn přípravkem na nádobí si připravte dva kyblíky. V jednom obyčejnou studenou vodu, ve druhém vlažnou vodu smíchanou se lžičkou saponátu. Nejdříve použijte hadřík namočený ve vodě s čisticím prostředkem. Místo se snažte jemně vydrhnout tak, aby, skvrna z koberce zmizela. Následně koberec polijte, popřípadě postříkejte obyčejnou vodou. Ta jej zbaví nečistot i čistícího přípravku.

Připravte si kýblík se saponátem
Připravte si kyblík se saponátem | Zdroj: Boonlert Saikrajang/ Shutterstock

Ocet pomáhá v kuchyni, vyčistí ale i skvrny na koberci

Ocet je pomocníkem každé hospodyňky. Nejinak je tomu i při čištění skvrn na koberci. Smíchejte dvě čajové lžičky soli s jedním decilitrem octa. Tuto směs vetřete do místa, kde se nachází skvrna. Přes toto místo následně přehoďte ručník, který žehličkou žehlete tak dlouho, dokud skvrna nezmizí.

Pomocníkem je také jedlá soda

Pro ještě větší účinek můžete ocet spojit s jedlou sodou. Ta je užitečná nejenom při vaření, ale také při úklidu zažrané špíny nejen v kuchyni. Rozprašovač naplňte octem, kterým následně postříkáte skvrnu na koberci. Na ocet nasypte jedlou sodu a několik minut nechte působit. Následně směs setřete vlhkým hadrem. Pokud je skvrna starší, můžete ji zkusit, po aplikaci octa a sody vytřít kartáčem. Opatrně, abyste koberec ještě více nepoškodili.

Pokud chcete mít jistotu, že skvrna skutečně zmizí, můžete také zkombinovat i další suroviny. Vznikne vám tak směs mycího prostředku, horké vody a octa. Hadříkem namočeným v tomto roztoku se snažíme skvrnu vyčistit. Následně již pouze koberec přetřeme suchým hadříkem. Tato kombinace látek by měla dopomoci odstranit i skvrny, které jsou těžko čistitelné.

Od pradávna se k čištění používal čaj z lístků

Naše babičky věřily, že k vyčištění tmavých koberců, je vhodné použít obyčejný čaj. Konkrétně jakýkoliv sypaný čaj. Ten je po uvaření potřeba přecedit a následně hadříkem krouživými pohyby nanést na koberec. Po jemném nanesení tak, aby se koberec nezničil, necháme 15 minutu působit a následně koberec usušíme. Čaj je dobrý nejenom na vyčištění špíny z koberce, ale také na odstranění zápachu. Uvidíte, že díky čaji dokážete ze špinavého koberce udělat na první pohled i první nadechnutí nový koberec.