Naučte se, jak v horkém letním počasí zalévat zahradu, aby se rostlinám dařilo

Naučte se, jak v horkém letním počasí zalévat zahradu, aby se rostlinám dařilo Foto: Budimir Jevtic / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Správné zalévání při tropických teplotách je klíčové. Přechody ze sucha do mokra a zpět vytvářejí problémy jako je hniloba květů. Žádoucí nejsou ani praskliny v ovoci, k nimž dochází, když po suchu následuje hodně vody. Ovoce pak „natrhne“ slupku. Řešení je prosté: udržovat půdu vlhkou nepřetržitě.

Nejdříve se ujistěte, že potřebujete zalévat

Během opravdu horkého počasí zalévejte zeleninu alespoň 2krát až 3krát týdně. Zásadní je zalévání do hloubky – voda musí putovat dolů, aby podpořila kořeny a dostala se pryč od horkého povrchu půdy. Než ale uchopíte hadici, otestujte úroveň vlhkosti půdy. Použijte k tomu nejšikovnější zahradní náčiní: vlastní prst. Pokud povrch vypadá suchý, zaryjte o několik cm hlouběji. Je sucho i tam? Pak to chce vodu. Jestli není, můžete den počkat. Zkontrolujte také předpověď počasí.

Zalévejte hluboko a méně často

Vložte šálek nebo plechovku do zahradní zeminy a nepřestávejte zalévat (z ruční hadice nebo postřikovače), dokud nenashromáždí alespoň 1 cm vody. Pokud máte zeleninu v nádobách a květináčích, pravděpodobně bude během horka potřebovat vodu denně, poněvadž nádoby mají tendenci vysychat rychleji než půda.

K ručnímu zalévání nádob či malého zahradního pozemku použijte trysku otočenou do polohy „sprcha“ pro jemné zalévání podobné dešti. Ujistěte se, že se voda vsákla a půda je důkladně vlhká. Zavlažování pomalu, do hloubky a nepříliš často vytváří vlhkou, ale ne rozmočenou půdu, kterou většina rostlin miluje.

Muž zalévající rostliny z hadice na zahradě
Muž zalévající rostliny z hadice na zahradě | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Vyhlédněte si na zahradě „indikační“ rostlinu

To je ta, která začne vadnout jako první, když zahrada vysychá. Bude-li mít povislé listy, poznáte, že je čas zalévat. První bývá obvykle tykev, okurka nebo meloun, protože velké listy rychle ztrácejí hodně vlhkosti. Ve velmi horkém, suchém a slunečném počasí velkolisté rostliny během poledne povadnou bez ohledu na to, zda jste je zalili, ale k večeru by se měly zase zotavit. Pokud okraje listů hnědnou, pravděpodobně dochází naopak až k nadměrnému zalévání.

Dopřejte vodu kořenům, ne listům

Je-li to možné, vyhněte se smáčení listů rostlin. Při použití zavlažovače je samozřejmě nelze nenamočit. V takovém případě zalévejte brzy ráno, aby rychle oschly. Minimalizujete riziko jejich onemocnění. Postřikovač nastavte tak, aby se zapnul těsně před rozedněním, kdy už může být listí mokré od rosy.

Zásadní je vyhnout se prodloužení doby, po kterou listy zůstanou mokré, poněvadž vlhkost přeje různým chorobám.

Časné ráno je k zalévání nejlepší, voda se může vsáknout do půdy a nevypaří se kvůli horku či větru. Druhou uspokojivou možností je pozdní odpoledne, voda na listech však musí vyschnout před západem slunce, aby se nerozvinuly zmíněné houbové choroby.

Správné zalévání je rozhodující.
Správné zalévání je rozhodující | Zdroj: alexkich / Shutterstock

Použijte mulč pro zachování vlhkosti

K udržení vody v zemi udělejte vše, co je ve vašich silách. Organický mulč, jako je pšeničná sláma, jemně mletá kůra, jehličí, kompost nebo nasekané listí rozprostřené na zemi kolem rostlin a pod nimi, představuje vítanou bariéru mezi vlhkou půdou a horkým sluncem. Pěti až sedmicentimetrová vrstva mulče funguje jako stínící tkanina, která udržuje vlhkost a chladí kořeny. Bez ní intenzivní slunce opéká půdu a vy budete muset zalévat ještě více.