Průvodce pěstováním jahod: Jak o ně správně pečovat a jak se zbavit škůdců

Průvodce pěstováním jahod: Jak o ně správně pečovat a jak se zbavit škůdců Foto: BONDART PHOTOGRAPHY / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Plně vyzrálé jahůdky ze zahrady vás okouzlí bohatou, aromatickou chutí, jaké se vám u jejich protějšků ze supermarketů nikdy nedostane. Čerstvě natrhané, šťavnaté jahody se rozplynou v ústech a zanechají po sobě blažený pocit, což je jistě dobrý důvod, proč si je vypěstovat na vlastní pěst.

Půda, výsadba a péče

Stabilní rostlinky prosperují, jsou-li zasazené do řádně připravených záhonků či řad. Případně je můžete jako jedlé obruby nechat rozložit na vršek zdi. S radostí porostou i ve sklenících a závěsných košících.

Jahody zasaďte na jaře nebo na podzim podle vaší pěstební zóny. Ideální je pro to zasazení přímo v zemi, ve vyvýšených záhonech i pěstebních kontejnerech. Dopřejte jahodám prostor tím, že je vysadíte cca 45 cm od sebe. Existuje několik odrůd, které produkují poměrně málo, takže mohou být od sebe vzdálené třeba jen 15 cm. Každopádně by ale měly být umístěné tak, aby kořeny byly dobře pokryté zeminou a centrální rostoucí pupeny nebo koruny byly vystaveny světlu a čerstvému vzduchu.

Lze je pěstovat různými způsoby, ale ujistěte se, že mají 8 nebo více hodin slunečního svitu denně a jsou zasazené do mírně kyselé půdy s pH 5,5 až 6,8. Vmíchejte do půdy několik cm vyzrálého kompostu či jiné bohaté organické hmoty, čímž ji krásně vzpružíte.

Problémy se škůdci

Když vám jahůdky začnou dozrávat, často si na nich smlsnou slimáci. Organické mulče, např. sláma, je v tom vlastně jen podporují, takže tam, kde slimáci představují problém, pomůže spíše plastový mulč.
Během léta pak může několik plísňových onemocnění způsobit tmavé skvrny na listech. Stříháním listů se tomu dá do jisté míry zabránit.
Nejhoršími škůdci jsou ale ptáci. Abyste zamezili červenkám a drozdům v pojídání vašich plodů, musíte rostliny zakrýt lehkou sítí proti ptactvu, když začnou dozrávat.
Ovoce může být někdy malé kvůli horku a suchu. Až začnete zalévat a počasí se zlepší, nové plody už by měly mít normální velikost.

Slimák na jahodě
Slimák na jahodě | Zdroj: photowind / Shutterstock

Zalévání, sklizeň a skladování

Dejte rostlinám 2,54 až 3,8 cm vody týdně a vyhněte se smáčení listů. Jakýkoli typ mulče, od borové slámy po drcené listí, udrží půdu vlhkou a rostliny čisté. Produkci ovoce podpoříte tím, že budete rostlinky krmit hnojivem s postupným uvolňováním.

Zralé plody skliďte během chladného rána a hned uložte do lednice. S důkladným opláchnutím studenou vodou počkejte až těsně předtím, než se je rozhodnete sníst nebo uvařit. Případně je samozřejmě můžete zmrazit, usušit nebo z nich vyrobit džem a zavařeniny.

Pár zajímavostí o jahodách

Jahody mohou mít různé barvy, nejen červenou, ale např. i bílou, růžovou, žlutou nebo dozlatova. Tyto odrůdy vznikly křížením lesních jahod a uchováním semen z rostlin různých odstínů.

Věděli jste, že jahody obsahují více vitamínu C než pomeranče a že dokonce existuje fóbie z jahod? Takový strach se nazývá „fragariaphobia“. Výraz vznikl spojením vědeckého názvu jahodníku (Fragaria) a slova fóbie.

Jahůdky v květináčích
Jahůdky v květináčích | Zdroj: LunarVogel / Shutterstock

Jahody mají také svůj národní den sběru, který se slaví 20. května a vybízí lidi k výletu na nejbližší jahodovou farmu, aby si nasbírali sladké plody nebo zakoupili sazeničky.