Listy okurek žloutnou kvůli nemocem, škůdcům, nedostatku slunce i vody. Lze tomu ale zabránit

Listy okurek žloutnou kvůli nemocem, škůdcům, nedostatku slunce i vody. Lze tomu ale zabránit Foto: 1777177 / Shutterstock
Publikováno:
3 min

Listy vašich okurek mohou zežloutnout z několika důvodů, např. kvůli nedostatkům v půdě, chorobám a škůdcům, problémům se zaléváním nebo vinou nedostatku slunečního svitu. Naštěstí se jedná o běžný problém, pro který existují řešení. Držte se jich a pomůžete svým rostlinám růst a prosperovat.

Nedostatky v půdě

Chcete-li pěstovat kvalitní ovoce a zeleninu, musíte zajistit, aby vaše půda byla bohatá na potřebné živiny. Proveďte test půdy, čímž zjistíte, co jí schází a jak ji upravit. Pak ji obohatíte hnojivem uzpůsobeným vašim specifickým potřebám.

Stává se, že listy okurek zežloutnou při nedostatku dusíku. Pokud tento problém nezačnete řešit včas, o rostliny přijdete. Dusík je pomáhá udržovat zdravé. Nejlepším způsobem, jak ho do půdy přidat, je doplnit pár polévkových lžic hnojiva. Důsledně však dodržujte pokyny. Jakmile okurka začne kvést, můžete do půdy přidat dusičnan amonný (jednu polévkovou lžíci a po třech týdnech opakovat). Lze také zkusit přidat tenkou vrstvu kompostu kolem půdy.

Příčinou žloutnutí může být i nedostatek draslíku (listy žloutnou na okrajích a špičkách), kdy opět pomůže vyvážené hnojivo, nebo železa (listy jsou žluté, ale mají zelené žilky), kdy se doporučuje postříkat listy tekutým železem či posypat okolí kořenů granulovaným železem.

Nemoci postihující rostliny

Rostliny okurek může infikovat např. virus zvaný mozaika okurková (CMV), který se šíří mšicemi. Projevuje se mozaikovými vzory, skvrnitostí a deformací listů. K odstranění choroby je bohužel zapotřebí odstranit celou rostlinu a všechny plevele. Virus přežívá v půdě a může ovlivnit vaše rostliny i příští rok. Dávejte pozor na to, co a kam sázíte.

Mozaika okurková na listech rostliny
Mozaika okurková na listech rostliny | Zdroj: Paul Maguire / Shutterstock

Další častou nemocí je tzv. fusariové vadnutí způsobené houbou. Může se vyskytnout kdykoli během vegetačního cyklu. Pokud rostlina začne vadnout, obvykle uhyne za 3–5 dní. Zase nezbývá nic jiného než ji odstranit.

Úhyn rostlin během pár dní dokáže přivodit také agresivní plíseň okurková. Daří se jí ve vlhkých podmínkách. Mezi příznaky patří žluté skvrny tvořící se na povrchu listů. Nakonec ale zhnědnou celé listy. Skvrny bývají hranaté a ohraničené listovou žilnatinou. Vysazujte takové odrůdy, které jsou proti plísni nejodolnější, a rozmístěte je tak, aby měly dobrou cirkulaci vzduchu a mohly vyschnout. Vidíte-li příznaky onemocnění, aplikujte fungicidní přípravek a napadené rostliny odstraňte.

Škůdci napadající rostliny

Žloutnutí listů okurek způsobuje řada škůdců, včetně zmíněných mšic. Dále jsou to klopušky, třásněnky, molice, svilušky, slimáci, hlemýždi aj. Po řádění většiny z nich uvidíte v listech a plodech díry. Kolem stop po kousnutí listy zežloutnou nebo zhnědnou. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat přítomnost škůdců pod listy, na nových listech a v květech. Zkuste přilákat užitečný hmyz výsadbou doprovodných květin.

List okurky postižený mšicemi
List okurky postižený mšicemi | Zdroj: Rubanitor / Shutterstock

Nedostatek vláhy a slunečního světla

Aby okurky prospívaly, potřebují každý týden asi 2,5–5 cm vody. Ujistěte se, že máte dobrou drenáž tam, kde je sázíte. Milují slunce, proto by měly být vysazené v oblasti, která se těší z alespoň 6 hodin svitu denně. Některým se daří lépe, když jsou na slunci 8 hodin.